18/04/2024

Русия не пуска децата си на Черноморието заради заразите

Руски туроператори и фирми вече са отказали посещения на деца в лагерите по нашето Черноморие, каза пред “Фокус“ Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – Североизточен регион.
Причина за отлива са зачестилите случаи на чревни инфекции и натравяния в българските бази, които бяха и широко тиражирани в медиите.

„Руската реакция не закъсня и спря децата за България”, каза специалистът и добави, че това се е отразило най-тежко на курортното селище Кранево, където това е било основно перо. По думите на Димитров базата никак не е лоша, но явно някой се е опитал да направи бързи пари на гърба на децата, което веднага е било отразено. Според него това е напълно нормална реакция от страна на Русия, тъй като всеки един родител би спрял детето си да посещава подобни места. Той коментира, че проблемът се е раздул много, но все пак това засяга здравето на децата, което е най-важното.

Според него като цяло базите са на добро ниво и подчерта, че той лично се е уверил в това. По негово мнение този отлив на руски лагеристи ще се отрази лошо на малките курорти селища, които традиционно посрещат деца от чужбина, тъй като техният брой е много голям.

Димитър Димитров заяви още, че коментарите на медиите, че в „Слънчев бряг“ се развива алкохолният туризъм водят изключително неприятни последици за страната ни. Според него независимо всичко курортът е пълен, а това носи приходи, както в бизнеса така и в държавата.
„Щом курортът се посещава, означава, че има хора, на които им харесва и не разбирам защо трябва да се говори по този начин”, подчерта специалистът.

По негови думи в другите държави няма такива атаки срещу туризма и дори изрази притеснението си, че това може да се прави умишлено. Димитър Димитров посочи, че негативна информация излиза и за „Златни пясъци“, и други известни морски курорти.
„Като цяло тази година много негативни неща се раздуха в медиите и на всичко отгоре все още ги дават, че дори и по CNN”, каза още шефът от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Междувременно Агенцията по храните съобщи, че е проверила всички 99 детски лагера в страната в рамките на една седмица –  от 13 – 20 юли.  С временно преустановена дейност е един обект, издадени са десетки предписания актове. Бракувани са общо 440 кг хранителни продукти и 150 яйца.

Най-често констатираните нарушения са свързани с некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, наличие на храни без етикети и без документи за произход, лоша текуща хигиена, съхранение на храни и суровини без идентификационна маркировка, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност, обобщават от агенцията.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *