28/03/2024

Къде са парите на България?

ПОЛЕЗНИ ЛИ СА ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ?

Или защо в някои държави са полезни, а у нас – не ?

Много анализатори и икономисти казват, че при една закъсала икономика е полезно да имаш чужди инвеститори. Примери много. Следвоенна Германия, Китай и др.

Защо тогава при нас не се получава?

Та ние имаме толкова много чужди инвеститори. Лукойл, Соловей соди, Софийска вода, Електроразпределенията, Винпром Троян, Циментовите заводи, бирените фабрики, Винпром Русе, „Химко” – Враца, Консервните комбинати в Плевен и др, тецове, вецове, банките.

5 % от обработваемата земя е собственост на чужди фондове, изкупена за по 100-200 лв. за декар, хотели и SPA центрове  и много други предприятия . Големите вериги супермаркети. Да не говорим за банките, които не произвеждат брутен вътрешен продукт, а само изнасят печалба. Те почти всички са в чужди ръце. Дори и смилянския боб, който се продава, е внос от Китай.

Защо тогава не се получава? Моето скромно мнение е , че икономистите не могат да решат този проблем, колкото и да са велики.Проблемът е , че трябва да се реши едно сложно уравнение, което е по силите само на математици. Да се намери максимумът на една функция. Максимум печалба за страната от нашето си производство, независимо дали ще попадне или попаднало в държавни или частни ръце. Както това става в Китай. Както това е станало в Германия.

Всичко, което консумираме, води след себе си износ на капитал извън граница . Ако се сметне добре това ще са около 20 милиарда лева на година или много повече. Защото чуждият инвеститор няма да инвестира, ако не си върне поне 15 % печалба на година. А при рискова страна, каквато е нашата, този процент трябва да е доста по-голям.

Всеки може да се разрови в интернет и да провери колко е производството на едно чуждо предприятие. Да изчисли 15 % и да види колко пари се изнасят зад граница с наше съгласие.

Като пример ще спомена концесията за добив на злато. Отчетите на това чуждо предприятие са за печалба на година около 1 %. Кой ще стои заради печалба един процент 15 години в България?

От друга страна се наблюдава следното: Нито един чужд инвеститор не е похарчил и един лев в повече за купено предприятие от покупната цена при приватизацията. Говорим за нашите печеливши предприятия,  но – вече чужда собственост. Пример: Чешки пенсионни фондове са основен акционер в ЧЕЗ. Печалбата им е ? Парите от нашите пенсионни фондове са доколкото знам на една минимална лихва някъде.

И друга банка оперира с тях и прави печалба.

Ще ви кажа и още нещо: Ако един магазинер го хванат с липса 1000 лева го чака затвор. Всички тези политици, които разпродадоха уж губещи предприятия, направиха сделки с външния дълг и други , какво наказание трябва да им наложи обществото?

Всичко трябва да се прави с мярка за максимум полза за племето, за да има и полза за тези , които го правят. Иначе резултатът го виждаме. Ако тези вече печеливши предприятия си бяха наши, то стандартът ни на живот щеше да е като в Португалия например.

Сега сме се превърнали в гастарбайтери в собствената си страна . Но с тази разлика, че ни плащат по-малко.

А какво ще кажете за всички тези политици, които направиха тази предателска приватизация да си понесат последствията с цялото си имущество и това на роднините си? Както казва княз Борис „ Той, жена му, децата му и целият му род.”

Пояснение:

  1. Основен принцип във физиката е експериментът и резултатът от него. За 20 години преход резултатът е отчайващ. Това е все едно да си продадеш апартамента на 10 пъти по ниска цена и да те оставят в него на свободен наем.
  2. С тези липсващи пари можеха да се спасят много животи в болниците, да се предотвратят много катастрофи, да се предотвратят много престъпления и др.

Значи тези политици, разпродали така България, трябва да отговарят за тези убийства.

  1. Основен принцип на живота също е нарушен – никое животно не си дава територията без бой.

Значи тези политици трябва да се третират като национални предатели. Както в Китай, САЩ, и др.Оставям на читателя да развие тезата по нататък.

Задайте си и следните въпроси:

– Да сме купили рафинерия в Русия?

– Да сме купили 30 % от Гръцкия банков пазар?

– Да сме купили електроразпределение в Чехия?

. Да сме купили циментови заводи в Гърция?

– Да сме отворили Метро и др. в съседните страни?

– Да сме направили верига от бензиностанции в съседните страни?

– Да сме отворили стъкларски заводи в Турция?

– Да сме купили бирените фабрики в Германия?

– Да изнасяме хранителни продукти /боб леща, домати, и др.

И ТАКА НАТАТЪК…КАКЪВ Е БАЛАНСЪТ?

От чии предприятия е износът от България? Това, което става в момента, се нарича геноцид на българската нация.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПО МИРЕН И ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ?

За българските биснесмени трябва да се каже, че не виждат по далече от носа си и някои първични нужди и по този начин не само затриват българската икономика, но и своите семейства. Защото най-ценният капитал е работната ръка, а тя , квалифицираната, бяга от България. Защо ли? Лошото е че със своите действия си навличат омразата на хората, а това води до лош резултат, лоша атмосфера и т.н. Разбира се има и изключения.

КАУЗАТА Е – БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!

Като начало, ако сте забелязали, в гръцките банки в България всичко е от гръцки фирми. Като започнем от софтуера и завършим с мебелите. Даже в някои клонове до миналата година извлеченията за наличност излизаха в драхми. По същият начин действат всички чужди фирми на наша територия. Тъй, като сме европейци не можем да кажем нищо.

Но можем да направим.На първо време нека да пазаруваме само от български магазини със собственици българи, живеещи в България и по възможност български стоки, произведени от Българи в България. Второ. Нека си държим парите в български банки със собственици българи живеещи в България. И нека тези банки дадат на населението гаранции, че няма да бъдат продавани на чужденци.

Ако това начало ви харесва то моля разпространете го.

Ако вие, български бизнесмени, виждате полза от това начинание, моля подкрепете го!

Автор: Христо Кенаров

3 thoughts on “Къде са парите на България?

  1. Лично аз предпочитам да не финансирам допълнително българската мафия на която така или иначе плащам рекет чрез данъци и застраховки. Затова използвам само чуждестранни банки.

    http://www.bivol.bg/wlbadapples.html

  2. „Да сме..“-какво е това „сме“ ??? Това, че Луко ойл или газпром са руски, значи ли, че са на руснаците ? Не. То даже не са руски, щото реално 50-60 процента акциите им са в ING и евразийската банка :) Въобще е трудно вече да се споменават етносите в икономиката каква роля играят, всичко е корпорации, те са новите държави, а техните работници са им поданици. Това е, няма Русия, няма САЩ, има честни хора, експлоататори, невежи, богати, бедни и т.н. на които не им пука за съжаление до някъде към кой народ принадлежат. Това от икономическа гледна точка.

  3. „На първо време нека да пазаруваме само от български магазини със собственици българи, живеещи в България и по възможност български стоки, произведени от Българи в България. Второ. Нека си държим парите в български банки със собственици българи живеещи в България. И нека тези банки дадат на населението гаранции, че няма да бъдат продавани на чужденци.

    Съгласен !!! ама как да има български банки? като световната икономическа валута е доларът, който се печата от федералният резерв. Много е важно в банките ни да има и злато !!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *