29/03/2024

Руски сайт: Лъжа е, че Кирил и Методий са създали славянската писменост!

Според ученическите и вузовските учебници по история и според мнението на Църквата, славянската, руската писменост е създадена от солунските братя Кирил и Методий.

И тази лъжа в Русия се пропагандира с помощта на общорусийския празник Ден на славянската писменост и Култура (Ден на Кирил и Методий), заявява категорично сайтът tainy.net. Макар в Панонското житие на Кирил и Методий черно на бяло да е казано, че братята са видели и използвали за своята азбука книги, написани “ в руски писмена“твърди сайтът.

Има и други данни за руската писменост преди покръстването на Русия. В договора на Великия княз Олег с победените ромеи от 911 година са споменати писмените завещания на русите. В договора на княз Игор от 944 г. също с Византийската империя – княжеските грамоти на търговците и посланиците, които се отправили към Цариград, също са на тази писменост, продължава сайтът.

Езическа Русия е била грамотна – това е исторически факт, при това превъзходството по грамотност на Русия пред варварските кралства в Европа се е съхранило столетия. Там даже кралете и висшите феодали били неграмотни, да не говорим за гражданите и селяните, грамотни били като цяло само представителите на духовенството и юдеите. В Русия грамотни са били значителен брой от гражданите и селските жители. Това потвърждават и намерените от археолозите „брезови писма”.

Последните изследвания на учените извадиха на бял свят фактът, че историята на писмеността на славяно-русите е скрита дълбоко в хилядолетията. Така древните надписи в Крит и Древна Гърция, които не могли да се преведат на нито един от световните езици, се поддали на дешифриране едва при използването на руския език. Руският език е съхранил много корени (повече, отколкото другите езици на идно-европейските народи), които спадат към древния единен език на бялата раса. Именно затова между руския език и санскритския има толкова много общи неща.

Езическа Русия, за разлика от представяното от русофобите, които деформират със своите стереотипи съзнанието на хората, не е била дива страна на блата и гори, където нашите предци тичали в необработени животински кожи и се молели на пъновете, а е била доста развита цивилизация. Русия е могла да отстоява своите граници от най-знаменитите завоеватели, каквито са били персите, войските на Александър Македонски, римските легиони, да строи мощни, дълги стотици километра линии на отбрана – такива като Змийските и Траяновите валове. Била е страна с градове, притежаващи няколко вида писменост, продължава сайтът..

Така до покръстването на Русия е била разпространена така наречената „велесовица” – това била проста, най-разпространената писменост за обикновения народ, за предаване на съобщения, за производствена и търговска дейност. Тъй като тогава славяно-русите живеели в общини, такава начална грамотност са притежавали почти всички, а учителите са били част от руското жречество. Именно книгите, написани на велесовица, попаднали в ръцете на просветителите, в Евангелията и Псалтирите.  Защо за езичниците руси Евангелието и Псалтирите са написани на руски? Отговорът е прост: християнството от столетия прониквало в Русия. В редица градове, особено на юг, имало християнски общини. Така например в Киев те живели в предградието Угорск. Там на гроба на приелия християнството княз Асколд била построена църквата „Св. Николай”. Те превели Библията на руски език.

Константин Философ (Кирил) и Методий, пребивавайки в руския град Корсун, който тогава бил под контрола на хазарите, изучавали тези книги и създали свой вариант на писмеността, който приспособили за облекчаване на преводите от гръцки език на руски. За целта братята добавили още няколко изкуствени букви, а няколко от съществуващите по-рано в руската велесовица букви модернизирали по подобие на гръцките. Така бил създаден този нов език, който бил наречен Кирилица. След християнизацията в Русия била извършена реформа на писмеността и старите книги били унищожени. Новите се пишели на новия език.

Ние сме длъжни да знаем и помним, че руската писменост е съществувала хилядолетия преди покръстването на Русия. Кирил и Методий не са създатели на руската писменост, а реформатори на писмеността от онова време, твърди сайтът.

Бележка на редактора: Историята наистина може да се манипулира по всякакъв начин. Между редовете в тази статия се подразбира, че русите са имали писменост преди древните гърци. Нещо повече: древните елини са преписали  някои от руските букви. Кой крив, кой прав – един Господ знае. Ясно е едно: не може един малък народ колкото половин руски град да даде писменост на Русия – това наистина е недопустимо и възмутително… Затова ще има да четем и да се чудим на разни неща, които някои наричат исторически факти. Това очевидно е болест на всички велики сили.

Текстът е обновен в 9,21 ч.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *