19/04/2024

Започна пълното лунно затъмнение, ще продължи цели 100 минути

При ясно време, тази нощ (15 срещу 16 юни ) ще можем да наблюдаваме преминаване на Луната през сянката на Земята, т.е. пълно лунно затъмнение, което вече започна и ще продължи 100 минути.

Лунно затъмнение настъпва, когато Земята се намира на една линия със Слънцето и Луната – по време на пълнолуние, разказа Диана Кирякова от Астрономическа обсерватория – Сливен. Има две зони в сянката,  създадена от Земята – първата, където почти всички слънчеви лъчи са спрени от Земята (сянка) и втора, където е спряна само част от слънчевата светлина (полусянка).

Слънчевата светлина обаче не се спира напълно, а част от нея достига до лунната повърхност – преминават лъчите от червената част на спектъра, затова и Луната се оцветява в червеникави нюанси. Тази нощ Луната ще премине почти централно през сянката на Земята и това ще е едно от най-продължителните лунни затъмнения – нашият естествен спътник ще се потопи в сянката за цели 100 минути.

Явлението може да се наблюдава от Южна Америка, Европа, Източна Африка, Централна Азия, Близкия изток и Западна Австралия.

В 21,23 ч. започва частичното лунно затъмнение, а началото на пълното е в 22,22 ч., обясняват от Националната астрономическа обсерватория.

В 23,12 ч. затъмнението на Луната ще е в максималната си фаза, а в 00,02 ч. ще е краят му.

От България явлението ще може да се наблюдава от изгрева на Луната. Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око, с бинокъл, с далекогледна тръба и телескоп, без да се използват предпазни средства. Със съвременните фотоапарати всеки може да се опита да заснеме този момент, а той ще е достатъчно дълъг, за да се направят много красиви фотографии.

Следващото лунно затъмнение за тази година ще е на 10 декември.

darik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *