18/04/2024

Депутатът от ГЕРБ В. Николов: АЕЦ „Белене“ е чиста далавера!

АЕЦ „Белене“ е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже, много пари са похарчени там, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Преди два дни бе публикуван скандалният доклад от проверка на АЕЦ „Белене“ към средата на 2009 г., който е установил липсата на 117 млн. евро. Енергийният министър Трайчо Трайков пък заяви, че злоупотребите са за много повече пари.

Николов заяви тази сутрин пред БНТ, че само с решение на кабинета „Сакскобургготски“ до момента за „Белене“ са дадени над 1 милиард. „Преди 89-та година пък въобще няма да смятаме парите“, заяви още депутатът, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че в края на месец юни британският консултант „Ейч Ес Би Си“ ще е готов с оценка дали централата е изгоден проект за България и правителството ще вземе своето политическо решение. Тогава въпросът ще влезе на дискусия в парламента.
„Очаквам в средата на август да знаем дали ще градим АЕЦ „Белене“ или не“, добави Николов. По думите му темата ще бъде силно използвана в предизборната надпревара.

Междувременно вчера от руската компания „Атомстройекспорт“ заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ „Белене“ досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *