25/04/2024

Загадка: Танцуваща гора

Можете ли да си представите – дървета да танцуват? Но понякога се срещат места, където цялата гора, всяко дървче в нея сякаш са застинали в някакъв немислим танц, змрели са в различни балетни стъпки па, уловени директно в движение. 

В Калининградска област, в националния парк Куршка Коса се намира уникално място, което се нарича „Танцуващата гора“. Там можете да видите как иглолистната гора се сменя с широколистна, а реликтовите великани отстъпват място на храсталаци където равниваната рязко преминава в хълмове.

На сравнително малка площ са събрани толкова много видове дървета, повечето от които в много райони на Земята са вече далечно минало, че това пътешествие без колебание може да се нараче пътешествие „във времето и пространството“.

И най-вече: ще можете с очите си да видите загадката Куршка Коса и необичайното явление – Танцуващата гора.

Също така ще можете да се изкачите на най-високата пясъчна дюна в Европа – дюната Ефа. Плажовете наблизо са най-хубавите в Калининградското приморие. Широки, пустинни, с пясък като пудра захар, те остават в сърцето на всеки, който ги е зървал дори само веднъж.

Но да се двърнем в Танцуващата гора. Тази местност е не само красива, но очевидно притежава и някои аномални качества.

Основната пътека води през борова гора. Тук всичко е наред, няма нищо необичайно, обграден сте от красиви дървета. Но буквално след няколко крачки започват аномалиите.  Пред очите ти дърветата започват по мъничко да танцуват. На участък от тази площадка от приблизително един квадратен километър растат посадените в 80-те години на миналия век борове. Голяма част от дърветата са причудливо изкривени, а някои от тях в ниската си част даже са „вързани“ на възел.

Няма никакви логични обяснения на това явление. Растящите до тези дървета растения, посадени в същия период, си имат напълно обичаен вид.

Древните пруси имали поверие, че усуканите в пръстен дървета са врата към света на духовете. Смятало се, че преминалите през тази врата могат да се избавят от болести и да се върнат в нашия свят здрави, а в някои случаи – и придобили свръхестествени сили. Съществувала и друга легенда: ако минеш през такъв пръстен срещу течението на времето (тоест от запад на изток) то ще си прибавиш години живот.

Много учени се опитвали да разберат феномена Танцуваща гора, предлагали са различни хипотези. Тук са канили и екстрасенс. Според разказите на местните жители той почувствал, че нещо не е наред. А после стигнал до извода, че това място притежава силна енергия, може човек по малко да се зарежда тук, но дълбоко в тази гора да не се влиза, хората да се ограничават само в покрайнините й.

Впрочем не всички се зареждат. Някои от пребивавалите тук са усетили тъмни сили, а много събирачи на гъби предпочитат да заобикалят това място.

Сътрудниците, работещи в националния парк не вярват в никаква мистики. Те предполагат, че всичко е творение на геомагнитните полета. Тяхното действие в тази местност е достатъчно силно.

В науката не е известна точната причина на този феномен. Съществуват само много хипотези: природни фактори, генетически особености на растенията, въздействие на вируси или вредители, и даже – особена космическа енергия на това място. Подобно на Танцуващата гора място има и в Дания – наричат го Гората на тролите. То също се намира на крайбрежието на Балтийско море.

http://tainy.net/3598-zagadka-tancuyushhego-lesa.html#ixzz1LjuHH5Co

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *