29/03/2024

Тройно увеличение на желаещите да се изселят ЗАВИНАГИ от България!

Над три пъти са се увеличили хората, които желаят да се изселят от България завинаги. Това показва проучване на Института за икономически изследвания към БАН.

След влизането на България в Европейския съюз 326 хил. души са имали планове да емигрират. Всеки пети от тях е искал да напусне страната за постоянно. През последните четири години броят на българите с подобна нагласа рязко се е увеличили. През 2011 г. потенциалните емигранти са над 456 хил. души. Близо половината от тях планират да се изселят от България. Други изследвания показват, че едва 10% от потенциалните емигранти изпълняват плановете си, каза доц. Веселин Минчев от БАН.

Търсенето на по-високо заплащане и по-добър стандарт на живот е основната причина за желанието за напускане на България. „Лошата новина от изследването е, че над половината от потенциалните емигранти заявяват, че не желаят повече да живеят у нас“, коментира Минчев. Според него това не се дължи само на повишаването на безработицата и замразяването на доходите през последните години, а и на големия брой завърнали се емигранти. Това са хора, които вече имат други изисквания и очаквания и създават подобни нагласи сред близките си, обясни Минчев.

Интересен извод е, че все повече българи избират да живеят в Англия и Германия въпреки трудния достъп до пазара на труда в тези държави. През 2011 г. търсещите по-добър живот в Испания и Гърция са намалели. Допреди четири години двете страни са били най-предпочитани за емигрантите. Популярността им е намаляла заради насищането им с чужденци, икономическите проблеми и повишаването на безработицата в тези държави, обясниха авторите на изследването.

Данните показват, че през 2011 г. българските емигранти печелят повече спрямо четири години по-рано. През 2007 г. средното възнаграждение на месец е било 810 евро, а през тази година – 896 евро. Паралелно с това емигрантите се опитват да спестят все повече, като ограничават текущите си разходи в чужбина.

През 2007 г. българите зад граница са спестили и изпратили на семействата си 815.6 млн. евро. Четири години по-късно сумата е набъбнала до над 1.280 млрд. евро.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *