29/03/2024

Научете за четирите признака на инсулта, можете да спасите човешки живот

Качването в инвалидна количка след инсулт може да бъде избегнато

По време на пикник момиче се спъва и пада. Предложили й да извикат спешна помощ, но тя уверила приятелите си, че всичко е наред, и че е паднала, защотго се е спънала в камък. Но тъй като изглеждала малко бледа и трепереща й помогнали в придвижването и й донесли чиния с храна.

Остатъкът от деня тя прекарала весело и непринудено. По-късно съпругът на тази жена съобщил, че са приели жена му в болница. През същата вечер тя починала.

На пикника тя е получила инсулт – това е остро нарушение на мозъчнотго кръвообращение. Ако нейните приятели заеха как да разпознават признаците на инсулта, сега тя можеше да бъде жива, коментират медиците.

Накои хора при инсулт не умират веднага. Често те попадат в ситуации, при които на тях в продължение на доста време може да им се помогне. Неврохирузите казват, че ако те се заемат с жертивата на инсулта през първите три часа, то последствията от мозъчния удар могат да бъдат отсранени. Трикът е в това да се разпознае, че става дума за инсулт и да се пристъпи към лечение в първите три часа, което, разбира се, не е чак толкова просто.

И така: ето четири прости признака за разпрознаване на инсулта и от хора, които нищо не разбират от медицина:

1. Трабва да помолите човека да се усмихне. Ако той наистина е поразен от инсулт,  няма да може да направи това и с двете ъгълчета на устата си. Усмивката му ще бъде крива.

2. Помолете го да каже нещо просто от типа на „Днес времето е много хубаво“. Ако не успее, изводът е ясен.

3. Помолете го да вдигне едновременно и двете си ръце. Ако той десйтвително е направил инсулт, няма да успее да направи това или ще го направи частично.

4. Накарайте го да се изплези. Ако езикът е изкривен, това също е неблагоприятен признак.

Един от първите признаци на инсулта е нарушението на речта, пояснява докторът от Бърза помощ Михаил Коневски. Човекът говори неправило или пък въобще не може нищо да каже. Понякога ние молим болият да си покаже зъбите. При инсулт половината от устата провисва.

Тежкото придвижване на десния или левия крак, на лявата или дясната ръка е много характерно. Ако е изгубена подвижнтостта от ляво, значи е пострадала дясната половина на мозъка и обратното.

При признаци на инсулт болният трябва да се сложи в легнало положение, под главата му да се постави не голяма възглавница или нагъната дреха, ако инцидентът е извън населено място, и да му се осигури достъп на свеж въздух. Веднага да се звъни на бърза помощ, като се опишат симптомите. Но преди да звъннете на Спешна помош си струва да се замислите: не е ли по-добре вие сами да превозите човека – много внимателно, лежейки на задната седалка на автомобила с отворени процорци до най-близкото медицинско завадение. Това е много добро решение, когато мозъчният инсулт не се е случил в града.

Колкото по-рано започне медикаментозното лечение, толкова повече са шансовете на човек да оживее и да не остане парализиран. Защото човек може да бъде върнат към пълноценен живот след тежък кръвоизлив в мозъка. Но това е възможно само ако навреме добре са поработили неврохирурзите, невролозите, а след тях – задължително рехабилитаторите. Ако един от тези етапи липсва уви – човекът може и да оживее, но ще остане инвалид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *