19/04/2024

Измамници-магьосници: От десет кила месо вадят 15 кг. шунка!

Месопроизводители правят 15 кг филе или шунка от 10 килограма сурово месо, като вкарват в месото вода, нишесте и течен пушек с машината „тумблер“.
Тази машина или с инжектирането на разтвори се намалява себестойността и добивът се качва с до 65%, разкриха технолози, цитирани от вестник „24 часа“.

С тумблери и шприцове бутовете се пълнят с разтвори от соли, нишесте и Е-та, които не били вредни, но заблуждават потребителите, че консумират месо. Всъщност по-голямата част от продукта било вода.

„Знаем за подобни практики, но вкарването на вода не е забранено от европейските регламенти“, заяви шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов.

В края на миналата година собственикът на птицекомбинат Благо Джиев заяви, че има порочните практики, свързани с употребата на различни химикали при производството на колбаси.
Той даде пример с използването на вещество, което имитира миризмата на пушено месо. В луканките пък се слагало вещество, което кара луканката да узрее за 5-6 дни.

Друг бизнесмен пък алармира, че месопроизводители масово оводняват пилешките продукти. Според Владимир Недев измамата се прилагала заради спадналите с 30 процента продажби на пилешки артикули на вътрешния пазар от началото на кризата.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *