19/04/2024

Уикилийкс: Опасен инцидент в АЕЦ „Козлодуй“ е прикрит от властта!

Този компетентен и честен мъж - Касчиев, го направиха на луда калинка само заради това, че се опитваше да спаси България и въобще - света

Доклад на американския посланик Джон Байърли от 19 май 2006 г., който разкрива подробности около инцидента в АЕЦ „Козлодуй“ от 1 март същата година, бе разсекретен от Уикилийкс.

Текстът бе публикуван на английски на сайта Болканлийкс и разпространен в България от „Биволъ“, който има споразумение с Уикилийкс за партньорство в журналистическата и експертна обработка на дипломатическите грами.

За инцидента, при който не са сработили 22 от 61 защитни органи на атомната централа и е довел до аварийно изключване на блока, се разбра едва два месеца по-късно. И то, едва след изявление на бившия шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев пред германския в. „Тагесшпигел“. Тогава той призна, че централната система за сигурност не се е задействала.
Първо ръководството на АЕЦ и агенцията за ядрена енергетика отрекоха, че инцидентът е сериозен и заявиха, че той може да се оцени със степен „нула“ по 7-степенната скала на INES. Тогавашният енергиен министър Румен Овчаров дори обвини Касчиев, че „дискредитира българския енергиен сектор и цялата страна“.

След последвалата реакция в страната и в чужбина обаче властите докладваха за инцидента в Международната агениця за атомна енергия (МААЕ) и той беше оценен на втора степен по същата скала.

„Ако инцидентът се беше случил няколко месеца по-късно, най-вероятно още по-голям брой механизми щяха да са блокирали и ситуацията би могла да излезе от контрол. Управата на централата е оставила реактора да работи 6 часа след като е констатиран дефектът, което е „ясно нарушение на указанията за безопасност“, посочват експертни източници на американския посланик, цитирани в доклада му.
Той цитира и свой източник, според когото шефът на централата тогава Иван Иванов е бил заплашен „да бъде изритан“, ако разкрие подробности за инцидента.

„Инцидентът демонстрира нежеланието на българските власти да бъдат напълно прозрачни по проблемите на сигурността на старите ядрени реактори. Макар че окачестви инцидента като относително малък, българското правителство не отрони и дума за това какво точно се е случило в централата. Всяка индикация, че 5-и блок на централата може да се окаже несигурен, би подкопала сериозно твърденията на официалните лица, че принудителното спиране на 3 и 4 блок на „Козлодуй“ е несправедливо“, заявява още в доклада си дипломатът.

Накрая Джон Байърли анализира отказа да се даде навременна и прозрачна информация за инцидента в светлината на предстоящото еврочленство и раздразнението на българското правителство от европейския ултиматум да бъдат спрени старите блокове на „Козлодуй“.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *