28/03/2024

Скандал: Шефът на НЕК продаде интересите на България на Русия!

Директорът на НЕК Красимир Първанов е освободен от поста си заради нарушаване на правомощията си, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той посочи, че при подписаното днес споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт“ за удължаване на срока на договора за АЕЦ „Белене“ Първанов е надхвърлил грубо дадения му мандат за преговори, като е подписал обвързваща клауза – до 30 юни 2011 г. да се подпише окончателно споразумение по проекта, предаде БТА.

С договора също така се отложиха за три месеца всички дейности по строителството.

„За мен това показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят“, коментира Трайков, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че с подписаното споразумение до 1 юни тази година двете страни трябва да парафират окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност. Не е ясно и какви допълнителни разходи те ще добавят в цената на централата, не е договорена и самата цена.

„Това само по себе си за мен е безсмислено и е глупост, защото ако до тази дата не сме се разбрали кой е виновен? Коя от двете договарящи се страни е виновна, че не сме се разбрали?“, попита министърът.

Той обясни, че на Красимир Първанов му е било изрично забранено да подписва този документ.
„Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста, във версията, която му беше забранено да подписва“, изтъкна министърът.

Уволнението на Първанов обаче не обезсмисля това споразумение, защото той вече го е подписал.
„Ние трябва от сега нататък да работим в рамката, в която се намираме“, обясни министърът и обясни, че „обстановката, в която се оказваме, е всичко останало, но не и нормална“.

Той обяви, че вече е запознал премиера Бойко Борисов със ситуацията и ще го помоли за проверка на ДАНС с какви мотиви шефът на НЕК си е позволил да подпише такава клауза и има ли заплаха за националната сигурност.

На мястото на Красимир Първанов за момента ще бъде избран временно изпълняващ длъжността, каза Трайков без да уточни конкретно име.

Първанов стана шеф на НЕК през февруари 2010 г., а преди това е работил в ЧЕЗ.

„Красимир Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен, ако подпише меморандума за АЕЦ „Белене”, който Русия иска. Това означава, че е оказан много сериозен натиск, което показва, че националната сигурност на България е заплашена и е пробита“, коментира пред „Фокус” лидерът на СДС Мартин Димитров.
„Явно се случват събития, които са извън закона и извън правилата. Един човек да е наясно, че ще бъде уволнен и въпреки това да подпише такъв меморандум, много интересно е каква мотивация и какви стимули има, по какви причини го е направил“, каза още съпредседателят на Синята коалиция.

Димитров заяви, че не е виждал меморандума, но вероятно той прави проекта за втора атомна централа „Белене” необратим.
„Тоест днес май стана много голяма беля, една от големите бели в историята на България. ДАНС трябва да се заеме с този въпрос. Затова толкова години ние от СДС предупреждавахме за проекта ”Белене”, дано да има начин да оправим тази беля“, добави синият депутат.

„Не вярвам Красимир Първанов да вземе такова решение по въпрос, който 2 години е обект на непрекъснати дискусии в България и на напрежение в отношенията с Русия“, каза пък депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров.
„Г-н Първанов е назначение на ГЕРБ и от тази гледна точка каквито и да са действията му, те очевидно са обосновани от нещо. Може би има упълномощаване директно от премиера, прескачайки министъра, но това трябва да бъде изяснено с министъра”, посочи Димитров.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *