19/04/2024

Радиоактивен инцидент и в АЕЦ „Козлодуй“!

АЕЦ "Козлодуй"

При разуплътняване на елементи от първия контур на спрения за планов годишен ремонт Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ в 10.45 ч. в сряда е регистрирано повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в херметичната зона на блока, съобщиха от централата.

Още подробности – вижте тук!

Установено е, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон /Хе-133/. Преустановена е работата, всички намиращи се в помещението хора са изведени и са предприети мерки за нормализиране на радиационната обстановка. Мощността на еквивалентната доза от гама лъчение в херметичната зона е достигнала стойности до 10% от контролната граница, уточниха от централата, предаде БТА.

Всички работници и специалисти, които са пребивавали в херметичната зона на Пети блок, са преминали измерване на целотелесната активност, като резултатите показват, че не са регистрирани превишения на допустимите нива за вътрешно и външно облъчване. Максималната оценена доза на персонала, зает с разуплътняването, не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.

След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива. Не са превишени и допустимите нива за изхвърляния през вентилационните тръби на Пети блок. В 18.00 ч. вчера радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана, се твърди официалното съобщение.

Назначена е комисия за анализ на събитието. Предварителната оценка по скалата INES е ниво „0“. Няма отклонения в радиационния фон в района на АЕЦ „Козлодуй“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *