18/04/2024

На всеки три дни – чудо! Шефът на НЕК не бил уволнен!

На министър Трайчо Трайков ми се разклатиха краката. Какви могъщи интереси зад "Белене" клокочат!

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера Симеон Дянков. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод подписаните споразумения за АЕЦ „Белене“ с „Атомстройекспорт“.

Още подробности за гръмовния скандал – вижте тук!

Това е за втори и последен път, на който правя забележка на министър Трайчо Трайков, трети път няма да има, обясни той преди днешната церемония за награждавания по случай патронния празник на Медицинския университет в София, предадоха БТА и „Фокус“.

Първия път, когато премиерът разкритикува публично Трайков, беше след спора на министъра с „Лукойл“.

Борисов посочи, че е възложил на финансовия министър Симеон Дянков пряко да отговаря за две неща – първо подписването на контракта с консултанта – най-големия в тази област и съответно довеждането му докрай.

Докрай, според премиера, означава или отиване на съд или започване на строителство на АЕЦ „Белене”.

Премиерът обясни хронологията на събитията, след подписването вчера на споразуменията за атомната централа. „Снощи, след като отиде и обяви, че ще уволни Първанов, дойде (Трайков) при мен, направи видеоконферентна връзка със Симеон Дянков, Дянков напоително му обясни, как включително и в неделя ги е викал – и руската страна, и Първанов, и НЕК и лично е водил преговорите.

Обясни му, че по смисъла на субординацията на правителството, той като вицепремиер и ресорен на Трайков има право да го прави и Първанов да му докладва и че това (обявяването на уволнението на Първанов – бел.ред) е груба грешка, че е избързал да говори преди да говори с него. Още повече, че аз слушах разговора между тях двамата и Дянков това го попита, кое налагаше да го кажеш сега, да не изчакаш утре, когато си дойда да излезем и да обясним тези неща”, обясни премиерът, цитиран от „Фокус“.

Премиерът посочи, че двамата министри са спорили час на финансово-икономически теми.

Той разказа как е сформирал част от икономическия си екип и открехна вратата за спора между Дянков и Трайков.
„Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки че той може да изпълнява тази задача, която той като вицепремиер ще му дава.

Слушах ги един час и всъщност разбрах, че спорът им е върху думата парафирам. Според Дянков думата парафира означава, че всяка страница се парафира от страните и тя не носи абсолютно никакъв ангажимент до подписване на договора или неподписването му след два месеца. Трайков казва, че с един месец по-малко трябва да са три месеца.

Аз съм убеден, че и след два и след три месеца да е, ако ние нямаме след два месеца решение и след три няма да имаме. Около всичко това се завъртя един голям спор”, заяви Борисов.

Премиерът заяви, че много държи на министър Трайков, но това е колективен спорт.

„Аз на министър Трайков му казах, много държа на теб, сигурно е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт или колектив. Когато на човека под мен съм му възложил да контролира, организира и да проведе двата преговора – в такъв случай ти се съобразяваш с него”, заяви Борисов.

Премиерът каза още, че досега е бил обвиняван, че едва ли не е диктатор, защото само той говори пред медиите.

Сега, когато започнали министрите да говорят, бързали. „Така че ще ги събера и ще въведа малко ред и в приказването”, подчерта министър-председателят.

По-рано станаха известни подробности от изявленията на Трайков и на премиера по време на заседанието на министрите. От разговора става ясно и как България е била пред съд, ако не са били подписани документите.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *