29/03/2024

Кметът даде на Пловдивския увиреститет имот за 10 години

Ректорът Козлуджов - вляво, и кметът на Пловдив Славчо Атанасов

Пловдивският университет ще получи за стопанисване срещу съвсем символичен наем общински имот в Старинния Пловдив за 10 години. Учебното заведение се ангажира да се грижи за сградата на ул. „Кирил Нектариев” 21 и да я превърне в културен център, така че да се съживи Старият град, увери след първата си среща с кмета на Пловдив Славчо Атанасов новият ректор доц. д-р Запрян Козлуджов.

Заместник-кметът Александър Долев обясни, че отдаването на къщата трябва да стане с решение на общинския съвет, в което няма как да не се заложи макар и символичен наем за университета. „Целта ни е вместо да превръщаме сградата в някаква обикновена администрация, да я направим работещ културен център с приемна, в която да могат да идват и граждани, и гости, в която да може да се случи един камерен концерт например”, разказа доц. Козлуджов и допълни, че според него за първи път от много време насам общината и кметът обръщат нужното внимание за решаване на проблемите на ВУЗ-а. Ректорът изрази и благодарността си към Славчо Атанасов за позицията му по казуса с учебните бараки, които не бяха съборени.

Славчо Атанасов и Александър Долев лично се ангажираха също общината по най-бързия начин да прехвърли безвъзмездно на ПУ „Паисий Хилендарски” малки части общинска земя до бившата Окръжна болница, за да може ВУЗ-ът да започне там застрояване на свой по-голям терен, върнат от Военното министерство преди около 2 години. Предвижда се там да се появи нова спортна зала, а с даряването на минимална територия от страна на общината ще се изгради допълнително и нов учебен корпус, обясни ректорът Козлуджов. „След като с толкова мъки си възстановихме 18-те декара между Новата сграда и болницата, се радвам, че общината ще ни помогне в много по-кратък срок”, каза доцентът.

Пловдивският кмет и новият ректор на университета обсъдиха също и напредъка по идейния проект за създаване на високотехнологичен бизнес парк в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *