20/04/2024

Двама българи триумфират на ултрамаратони в Ню Йорк

Андрей, Иван Гарабитов и Шопан ( от ляво надясно)

Двама българи – Андрей Стефанов и Цветан Цеков – Шопан, станаха герои в ултрамаратони в Ню Йорк. Андрей Стефанов късно снощи финишира втори на 10-дневния пробег „Себенадминаване” на 1 000 км /622 мили/, а Шопан се класира шести в 6-дневната надпревара на 640 км /400 мили/, само година след тежко счупване на крака!

На 18 април Андрей Стефанов, 23-годишният студент по фармация в Пловдив, се включи в своя първи голям маратон в живота си с 22-ма състезатели от целия свят. За 10 дни той пробяга точно 654 мили, с цели 52 км повече от необходимите 1 000 за успешен финал. Невероятният резултат на Андрей шокира останалите участници в ултрамаратона, организиран от „Шри Чинмой Маратон тийм”, тъй като той никога не се е занимавал професионално със спорт.

Подготовката си за това върхово физическо и психическо натоварване Андрей започна само преди 3 месеца, на 10 февруари, когато на Гребната база в Пловдив за 10 дни пробяга общо 600 км. Студентът е първият състезател, когото заслужилият треньор по борба Иван Гарабитов подготви по уникална собствена нова методика. Тя се основава на 5 елемента: медитация и релаксация, специални дихателни и йога упражнения, процедури с немски апарат за матрично-ритъмна терапия /Ма Ри Те/ за възстановяване, пиене през цялото време на швейцарския палмов сироп „Мадал Бал” за прочистване на организма от отровите и даване на енергия.

Програмата е експериментирана над 35 години от Иван Гарабитов, като последните 10 години той я издига на ново, духовно ниво чрез методите на духовния учител Шри Чинмой, който два пъти седмично е водел медитация в ООН, лекоатлетът на 20-ти век Карл Луис и човекът с най-много рекорди в книгата на Гинес – Ашрита Фърман.

„Андрей подобри собствените си постижения драстично буквално за дни. В Пловдив той бягаше по 60 км на ден, а в Ню Йорк стигна 125 км на ден – двойно повече”, коментираше феноменалните резултати на възпитаника си треньорът, докато проследяваше състезанието по интернет. „Днес, 30 април, Андрей лети от САЩ за Франция, където започва 6-месечна специализация по хомеопатия”, обясни още Гарабитов. „Ще го накарам да дойде поне за седмица в България – в център „Гарабитов” в Пловдив, или в София, за да го възстановим.” Треньорът припомни, че следващата цел на студента е участие в маратона на 5 000 км.

Подготовката на Андрей на Гребната база в Пловдив

Андрей надали ще пропусне да възвърне физическите и психическите си сили по уникалната методика на Иван Гарабитов, след като именно чрез нея 30-годишният Цветан Цеков – Шопан след жестока травма успя да се върне сред най-добрите в света ултрамаратонци.   Единственият българин участвал и завършил 2 пъти най-дългото състезание в света – 3100 мили /5 000 км/ миналата година си счупи крак и се наложи лекарите да съединят костта с пирон. Куцайки Шопан отива в „Здравна и духовна академия Гарабитов” в София и само след 2-3 процедури с апарата за матрично-ритъмна терапия започва да ходи нормално. А няколко месеца по-късно пробяга 640 км за 6 дни.

„Ние изобщо не можем да си представим какви възможности има човешкото тяло”, казва Иван Гарабитов. Треньорът вече подготвя следващата си спортна изненада – сестрата на Андрей Стефанов – Станимира. Момичето за първи път в живота си бяга 42 км на Гребната база в Пловдив преди месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *