20/04/2024

Уикилийкс: Корупция с кръв донесла СПИН на децата от Бенгази!

Епидемията от СПИН в болницата в либийския град Бенгази е тръгнала от далавера с кръв. Либийски чиновник е купил на по-ниска цена заразени с ХИВ-вируса банки кръв, а впоследствие са обвинени шестима чуждестранни медици – петте наши медицински сестри и палестинеца д-р Ашраф.

Това става ясно от грама от американското посолство в Мадрид до Държавния департамент на САЩ, информира испанският в. „20 минутос“. Разкритието идва от „Уикилийкс”, цитиран от норвежкия вестник „Афтенпостен“.

Според изтеклата от „Уикилийкс” грама от испанския дипломат Фернандес Ариас , изпратена до Вашингтон през януари 2007 г., става дума за „очевиден и безспорен случай на корупция”.

Според дипломата либийски чиновник купил заразената кръв и прибрал остатъка от парите в джоба си. Испанското издание припомня историята на медиците и опитите да бъдат освободени. В публикацията се казва, че международни експерти като Люк Монтание защитават българските медици и отричат твърденията, че те са пренесли заразата на либийските деца.

„Дойде времето България да потърси сметка на Либия. Държавата трябва да заведе дело срещу джамахирията и да потърси компенсация. Според либийските закони обезщетението за един ден в затвора, излежан от невинен, е 20 динара. Ние прекарахме в затвора в Бенгази цели 8 ужасни години”, коментира една от българските медицински сестри Кристияна Вълчева.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *