19/04/2024

Световната банка: Българите са смазани от мизерия!

Докато Симеон Дянков твърди, че кризата в България е отминала, а страната била блестящ пример за фискална отличничка, в новия си доклад Световната банка представя особено мрачни български сценарии. Кой е прав?

Авторите на новия доклад на Световната банка описват ситуацията в България като изключително тревожна. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности – като храна и медицинско обслужване. Ето какво казва един от авторите на доклада Мохамед Аджуад: „При 20 на сто от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни.“

България е една от източноевропейските страни, в които е отчетен най-висок брой на хора с намалели доходи. Заключението гласи: България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи.

Български абсурди

Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето цифрите: 5.1 процента в България са изгубили работата си; 15.4 процента са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15 процента са с намалели доходи поради намален брой работни часове.

В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до „рискови стратегии“ за оцеляване: отказ от превантивни медицински грижи, отказ от предписани лекарства, отказ от посещение на лекар дори при болест. 36 процента от по-бедното население на България са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства. От по-заможните домакинства само 7 процента са останали без лекарства.

При по-заможните българи се забелязва и тенденцията за по-лесно намиране на допълнителна работа, докато по-бедните и представителите на малцинствата са на другия полюс.

Друга засегната от кризата и безпаричието сфера е образованието, казват от Световната банка. Все по-малко деца ходят на частни уроци по чужди езици или информатика. Някои родители дори не могат да си позволят да осигурят на децата си всички задължителни учебни помагала. Тези принудителни лишения могат да доведат до по-ниски квалификации и по-мрачно професионално бъдеще за сегашните ученици.

А какво прави държавата?

Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави не са променили разходите за образование по време на кризата. България обаче ги е намалила. Те наистина са намалени с процент, по-малък от процента на свиване на БВП, но други критично важни разходи – за здравеопазване, са намалени с процент, по-голям от свиването на БВП.

В крайна сметка нещата изглеждат така: правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е допринесло за утежняване на бремето. При скорошното си посещение в САЩ министър Дянков представи България като фискална отличничка. Според Световната банка обаче ситуацията в страната е тревожна.

dariknews.bg

4 thoughts on “Световната банка: Българите са смазани от мизерия!

  1. Принципната същност на днешната ситуация е съща както преди години. Проблемът е, че поради никому ненужно продължаване (от 1716 г.) на грешка на Джон Лоу [същността е – не се отчита разлика между качества на „Незлатни“ спрямо „Златни пари“ и при условия на „Незлатни“ се ползва стария (от времето със „Златни пари“) начин на държавно финансово управление. Това неразвито държавно управленско поведение подсигурява създаване и развитие на икономически, социални и други диспропорции и криза.] диспропорциите са уголемени и започна криза. Без премахване наличността на световната грешка в държавно финансово управление не е възможно успешно преодоляване на сегашни трудности.

  2. Интересно как някои хора още през 90-те години като разбрахме, че се възприема натрапената ни от САЩ и МВФ неолиберална политика, заедно с това разбрахме, че ни чака катастрофа? Да сме ясновидци – не сме. Още тогава разнасях статии-предупреждения по вестниците, а там ми се смееха и твърдяха, че съм в грешка и че ни предстои разцвет. На въпроса ми коя държава, попаднала под лапата на САЩ и МВФ, е познала разцвет, не можеха да ми отговорят. И Световната банка не е невинна. Да не се прави на учудена.

  3. Ситуацията в страната е убииствена,а не тревожна.Но кой от управляващите се взира в положението на болшинството българи- никои,а се хвалят,хвалят…“Пътят към ада е осеян с най-добри намерения“,господа управляващи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *