29/03/2024

Съдебни доктори ще проверят убит ли е Мишо Бирата

Досъдебно производство за убийство по член 115 от Наказателния кодекс е образувано по повод смъртта на президента на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов, съобщиха bTV и Дарик радио, като се позоваха на информация от МВР и прокуратурата.

Още подробности – вижте тук!

Тялото на мездренския бизнесмен бе открито от камериерка в стая в хотел RIU Правец Ризорт, а сигналът бе подаден на телефон 112 около 12.30 ч. След близо 5-часов оглед от МВР съобщиха, че съдебният лекар е констатирал, че Михаил Михов е починал от масивен инфаркт и по тялото му не са открити следи от насилие.

Въпреки това от прокуратурата заявили пред репортер на bTV, че при такива случаи досъдебното производство се образува именно по член 115 от НК – за убийство. Дали такова е имало – предстои да покажат експертизите и аутопсията на тялото на 47-годишния бизнесмен, която вероятно ще бъде извършена в четвъртък в Съдебна медицина-София.

„Нямам абсолютно никакви подозрения, че мъжът ми е бил убит! Това е просто абсурдно! Страдаше от високо кръвно и преумората си каза дума…“, заяви съпругата на Михаил Михов – Ева, цитирана от БЛИЦ. Тя добави, че образуваното от полицията и прокуратурата досъдебно производство е за убийство, тъй като такава била процедурата.

„Това е стандартна практика, когато това се случва в хотел. Не е образувано, защото имат подозрения, че е извършено убийство. Няма никакво основание да се говори за насилствена смърт. Не знам кой е пуснал този слух, но не е истина“, категорична бе Михова.

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков пък заяви, че Михов е имал високо кръвно, но въпреки това не се е оплаквал от здравословни проблеми. По-късно Ева Михова потвърди, че съпругът й е пиел медикаменти за високото кръвно.

Името на Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата, нашумя в средата на януари. Скандалът с него избухна след появата на записи от СРС между Бойко Борисов, Ваньо Танов и Антоний Странджев. В тях Борисов нарежда на Танов да изтегли митничарите от завода за бира „Леденика“, собственост на Михов. В друг запис Странджев признава, че Михов споделил с него, че си плащал на всички власти и недоумявал защо бил тормозен.

Всичко, което излезе в публичното пространство, това не са мои думи, каза тогава Михаил Михов.

Впоследствие президентът Георги Първанов освободи от длъжност председателя на правния си съвет Сашо Пенов, който се оказа замесен в скандала.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *