18/04/2024

Румъния: АЕЦ „Белене“ е опасна, АЕЦ „Черна вода“ – ядрена бомба!

Проектът за изграждане на втора атомна централа в България край Белене не е достатъчно безопасен и това е причината от него да се откаже германската RWE, пише в днешния си брой румънския вестник „Журнал национал“, цитиран от БТА. Още подробности за АЕЦ „Белене“ – вижте ТУК!

Изданието припомня информация, изнесена от „Уикилийкс“ и публикувана в английския „Гардиън“. „RWE осъзна, че работата с руски и български компании в енергетиката  е „отровна комбинация“ за една европейска инвестиция“, се посочвало в документите на „Уикилийкс“, публикувани от в. „Гардиън“, за които припомня румънското издание.

Вестникът обръща внимание на факта, че централата се намира на 80 км от Букурещ и в непосредствена близост до румънския град Зимница, където при земетресението от 1977 г. са загинали 120 души. Според тези източници на „Уикилийкс“ българските власти лъжели, че населението на Свищов е съгласно със строежа на централата, а експерти са изразили пред вече бившия американски посланик в София Нанси Макълдауни загриженост във връзка със сигурността й.

Едновременно с възраженията срещу централата „Журнал национал“ припомня, че Румъния е дала съгласието си за „Белене“ и се е доверила на България.

Евентуалните проблеми с българската централа не са единствените „атомни“ новини, присъстващи в румънските вестници днес. Под заглавие „Ядрена бомба в Черна вода“. Централата в  Черна вода – построена без проучвания за влиянието и без спешен  център“ в. „Путеря“, цитиран от БТА, пише днес, че румънската АЕЦ е била  построена и е функционирала 6 години без актуализирано проучване за оценка на опасността от пожар и земетресение.

Изданието припомня доклад на Генералния секретариат на Съвета на Европа, изготвен през 2001 г. Съдебни източници посочили пред вестника, че тези проучвания трябвало да бъдат направени преди пускането в експлоатация на първи реактор на централата през 1996 г., за да може евентуални различия между тях и проучванията на проектанта да бъдат намалени.

АЕЦ „Черна вода“ работи с канадски реактори КАНДУ, които не са били подложени на подробен анализ в ЕС. Европейските експерти препоръчали още да бъде създаден спешен център в „Черна вода“, отделен от главния контролен център, но през 2002 г., една година след изготвянето на доклада на Съвета на Европа, ръководството на централата не било дало ход на нито една от препоръките, пише румънското издание.

Вестникът цитира уверенията на румънската компания за ядрена енергия „Нуклеарелектрика“, че АЕЦ „Черна вода“ е проектирана да устои на земетресение от над осма степен по Рихтер.

БТА цитира и още няколко румънски вестници, скоито пишат, че в България има паника от ставащото в Япония и някои български граждани се втурнали да купуват калиев йодид, за да се предпазят от  заболяване на щитовидната жлеза и рак.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *