20/04/2024

Решаващ ден във „Фукушима“: Или спасение, или нов „Чернобил“! – видео

Днешният ден ще бъде решаващ в битката с последиците от тежките аварии в реакторите на АЕЦ „Фукушима” 1, съобщават световни агенции. Специалистите подготвят пускането на свръх мощни помпени системи за охлаждане. Повечето от тях вече са включени към резервните линии за електроснабдяване.

Най-напред водата ще бъде пусната в първи реактор и в басейна му с отработено ядрено гориво. Стопроцентова сигурност за успех няма, тъй като помпите може да са пострадали от земетресението. Но ако се получи, по същия начин ще се процедира в трети и четвърти енергоблок.

Ситуацията във АЕЦ „Фукушима” продължава да си остава много сложна, но в крайна сметка към настоящия час – тя е достатъчно стабилна. „През последното денонощие не са регистрирани никакви промени към по-лошо, заяви представителят на МАГАТЕ Андрю Греъм. Най-много нас, както и преди, ни тревожи обстановката в трети и четвърти енергоблок. Ние така и не можем да изясним нивото на температурата на водата в басейните, където се охлажда отработеното гориво“, коментира Греъм.

Сега спасителите с риск за живота си заливат с водомети най-опасния – трети реактор. Приближаването до реактора е възможно само за кратко време, поради което машините работят на автоматичен режим. Независимо от максималните средства за защита, които се използват, спасителите не могат да избегнат високите дози на радиационно облъчване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *