24/04/2024

Мишо Бирата – намерен мъртъв в хотелска стая в Правец!

Мишо Бирата

47-годишният президент на Българската федерация по баскетбол Михаил Михов – нашумял с прозвището Мишо Бирата, е открит мъртъв в хотелска стая в Правец, съобщиха на официалния сайт на федерацията. В съобщението се казва, че Михов е починал от тежък инфаркт.

Сигналът за откритото тяло на мездренския бизнесмен е подаден около 12.30 часа на телефон 112, съобщиха от МВР. На място веднага са изпратени екипи на Областната дирекция на МВР-София, които и в момента извършват оглед. На този етап констатацията на съдебния лекар е, че смъртта е настъпила в следствие на масивен инфаркт. По тялото не са установени видими следи от насилие. То ще бъде предадено за аутопсия.

Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата, е пътувал към София и останал в Правец да пренощува, съобщи Канал 3, цитиран от в. „Дневник“. След като не е излязъл от стаята си в хотела до обяд, е открит от камериерката.  Михов е нощувал в хотел RIU Правец Ризорт, който по неофициална информация е собственост на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Предната нощ Михов е бил гост на хотела, като той и семейството му са едни от редовните посетители, каза Лъчезар Тодоров, управител на фирмата, стопанисваща хотела, цитиран от БТА. Той уточни, че в хотелския комплекс няма медицински център.

Името на Михаил Михов нашумя в средата на месец януари. Скандалът с него избухна след появата на записи между Бойко Борисов, Ваньо Танов и Антоний Странджев. В тях Борисов нарежда на Танов да изтегли митничарите от завода за бира „Леденика“, собственост на Михов. В друг запис Странджев признава, че Михов споделил с него, че си плащал на всички власти и недоумявал защо бил тормозен.

Всичко, което излезе в публичното пространство, това не са мои думи, каза тогава 47-годишният бизнесмен.

Впоследствие президентът Георги Първанов освободи от длъжност председателя на правния си съвет Сашо Пенов, който се оказа замесен в скандала.

Михаил Михов е роден на 23 февруари 1964 г. в Силистра. Завършва с отличие Техникума по механотехника, специалност стругар или фрезист. Голямата му страст са баскетболът и спортът, но завършва „Икономика и управление на промишлеността“ във ВИНС – Варна (дн. Икономически университет). Започва бизнеса си през 1989 г. с дребна търговия, туризъм и посредническа дейност. Първата му фирма е „Рефлекс ММ“ за търговия с бяла техника.

През 1996 г. купува бирения завод във Варна и винзавода „Димят“. По думите му през 2003 г. вече държи 32 процента от пазара на бира в страната. Създава компанията „Булбрю“, която обединява трите пивоварни – във Варна – „ММ биър“, Русе и „Леденика“- Мездра (от 8 февруари 2010 г. с отнет лиценз заради констатирани нарушения). Собственик е и на „ММ холдинг“, който включва „ММ електроникс“ (специализирана в продажбата на електроуреди), на хотел „Дунав плаза“ в Русе.

От учредяването й на 5 септември 2000 г. е председател на Черноморската лозаро-винарска камара. Управител е на варненския отбор по баскетбол „ММ биър Черно море“, от 17 април 2008 г. е президент на Българската федерация по баскетбол. От 29 май 2008 г. е почетен консул на Бразилия в Югоизточна и Североизточна България.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *