16/04/2024

Кабинетът предложи за шеф на ДАНС Константин Казаков

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на Константин Казаков за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съобщиха от правителствената пресслужба. След оставката на Цветлин Йовчев той беше определен за временен шеф на ведомството.

Константин Казаков е роден през 1966 г. в София. Завършил е висшето си образование в Московския минен институт. Специализирал е в Академията на МВР, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, в САЩ. В системата на МВР работи от октомври 1993 г., като в кариерата си е преминал през всички длъжности от разузнавач І ст. до началник сектор.

След създаването на ДАНС той е началник отдел и директор на дирекция. През 2009 г. е определен за заместник-председател на агенцията. Неколкократно е награждаван за работата си.

Цветлин Йовчев подаде оставка на 16 февруари, дни по-късно министър-председателят Бойко Борисов я прие. Тогава той обяви, че Йовчев е добър професионалист, но не става за началник. Премиерът изрази още тогава намерения Цветлин Йовчев да остане да работи в системата.

АСН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *