20/04/2024

Борисов: Не бих допуснал български летци в либийската авантюра!

Борисов

Надявам се, че в тези часове НАТО ще поеме командването на операцията срещу Либия, защото включително и американците настояват да има европейско командване.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по ТВ 7, цитиран от „Фокус“. Той посочи, че сигналите са доста разнопосочни и това показва колко объркан е светът във взимането на решенията. Премиерът окачестви международната операция като „авантюра, в която не би пуснал български летци“.

„Когато има подобна война, когато този район е толкова размирен, когато цените на петрола – черното злато – повличат абсолютно всички други цени, когато милиарди се изсипват във военна операция – нищо хубаво не ни очаква“, каза вчера  премиерът по bTV.

„Много европейски политици имат доста гузна съвест относно битието, житието и поведението на Кадафи години назад. Лошо е за такива държави като нас, че при такива войни правят борсите нестабилни и се вдигат цените”, каза още премиерът. Той припомни, че в не много далечно минало Кадафи е обикалял европейските държави и е бил посрещан с почести.

„Когато бяха задържани българските медици, всички ни съчувстваха, знаеха, че те са невинни, но това не ни помагаше. Дори дълговете на такива като нас също е част от стратегията”, каза Борисов. Вчера Борисов попита защо военната операция срещу Либия не се е провела, когато са задържали медиците.

По думите на министър-председателя България не участва във военната операция в Либия по простата причина, че операцията няма формулирани цели и има много въпросителни.

„Ако административната сграда, която е ударена днес, ако в нея имаше 200-300 човека цивилно население, как щяхме да се оправдаваме след това?”, попита Борисов.

Според него е можело с финансово-икономическа блокада Кадафи да бъде принуден да се оттегли много по-бързо.

Когато рисковете за цивилни жертви са големи, това ме кара да бъда много по-внимателен в подкрепата, която изказвам. Надявам се че, хората, които поеха този риск и изпратиха хората си в Либия, да знаят какво правят”, заяви Борисов.
Според него Кадафи рано или късно ще падне от власт, въпросът е какви щети ще нанесе.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *