19/04/2024

Вносните зимни зелечуци – бъкани с отрови!

Зеленчуците са като бомба със закъснител, алармираха производители. Краставици и домати от Йордания, Турция и Сирия са тъпкани с пестициди, забранени за използване в Европейския съюз, твърдят от оранжериите в страната.

Продуктите се продават не само по пазарите, но и в големите вериги магазини. Там краставиците от Йордания понякога са маскирани – пише, че са български или са опаковани с гръцко фолио. Разпознават се по ниската цена, а ако решите да ги опитате – имат силен аромат на цитрус
До миналата седмица 90% от продажбите в магазините и пазарите са били именно на такива краставици.

Данните от лабораторията, в която са тествани проби, показали наличие на седем пестицида. Три от тях са абсолютно забранени в Европейския съюз. Става въпрос за спиромезифен, хексаконазол и триадинефон. Това е истинска отрова за организма, за която не се знае какви поражения нанася. Подобна краставица няма никакъв шанс да влезе на пазара в друга европейска държава, твърдят производителите.В турски домати също е открит забранен пестицид – пиродаден.

В момента Европейският съюз подготвя документ, който да забрани наличието на повече от три или пет пестицида в един продукт. На този фон коктейлът от седем различни вида отрови, който ядем под формата на краставица и е с действие подобно на „Молотов“, става абсолютно недопустим на територията на ЕС. Дори количествата от отровите да са в рамките на допустимото. Веригите на Запад, които имат дъщерни компании и у нас, изискват задължително сертификат за качество от производителите, за да ги допуснат до щандовете си.

Този сертификат гарантира, че зарзаватът е произведен в съответствие с определени изисквания, които гарантират неговата безопасност. Подобно изискване обаче няма в нито един магазин у нас, включително и в чуждите вериги, твърдят производителите.

Така никой не знае какво получава срещу парите си – няма данни за съдържание на витамини и минерали, а още по-малко за наличие на пестициди и нитрати, обясняват браншовиците. Затова страната ни се е превърнала в истинско сметище за продукти, които никой не иска.

Друг е въпросът, че заради парите и българските зеленчуци отдавна не са това, което бяха – нито като сортове и вкус, нито пък има някаква гаранция, с каква отровна помия са поляти и натъпкани…

Те се внасят на ниска цена и се купуват като топъл хляб Допълнителен стимул за засиления внос е липсата на достатъчно роден зарзават и адекватен контрол, оплакват се производителите.

Те настояват да има строг контрол върху всеки камион зеленчуци, които влизат от трети страни. Оказва се, че дори в Европа, където правилата по отношение на зеленчуците са най-строгите в света, се откриват зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. В 90% от случаите това се случва с продукти, произведени в страни извън Евросъюза, обясни Мартин Зарбов, шеф на лаборатория „Фитолаб“.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *