25/04/2024

Прогноза: Невиждана криза удря света след арабските кланета!

Според прогнозата нито една от тези граници няма да остане същата

Безпрецедентен в най-новата история пожар избухна в огромен регион – на практика от Мароко до Пакистан. Това вече не са отделни „мини” – още подробности вижте тук.

Именно този регион беше обявен за обект на демократизацията. Ето я – най-накрая дойде демократизацията. Още през 2006 година в предаването „Однако” показахме карта, разработена от идеолозите на „Новия Близък Изток”.

Ето част от предаването ни от същата тази 2006 г. „ През юни в САЩ под многозначителното заглавие „Никога не излизай от борбата” излезе книгата на влиятелния военен експерт и публицист Ралф Петерс. В нея картата на желателната конфигурация на Близкия Изток включва кардинално изменение на границите практически на всички съществуващи в региона държави. А също и създаването на новите държави Кюрдистан и Белуджистан и пълно раздробяване на Ирак. И най- интересното – радикално увреждане на такива традиционни съюзници на САЩ като Турция и Пакистан и практическо унищожаване на Саудитска Арабия”.

Този план – пряка провокация за война, подкопава региона. Нищо, че безредиците избухнаха не там и не така, както е в книгата. „Управляемият хаос” пред очите ни се превръща в неуправляем, сегашната администрация не може да управлява чуждия хаос. Затова пък може да го оглави!

„Всички близкоизточни режими трябва да усвоят египетския урок: само силата не е достатъчна, за да бъде държан народът в подчинение. Необходима е демокрация”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Истината е обаче, че никаква демократизация в региона няма да има. При никакви варианти. Реалните варианти са такива: или бунтът ще бъде потушен със садистки кръвопролития в стил Кадафи, или целият регион ще потъне в кръв и хаос. Изборът не е голям: ужасен край или ужас без край. Арабската „улица” явно избира безкрайният ужас.

Световният пазар логично отразява всичко това в динамиката на цените на петрола. От началото на безредиците цената на европейския сорт Брент скочи от 75 на 108 долара за барел/ междувременно докато тази статия се подготвяше за печат, петролът днес достигна цена от 120 долара за барел/ . В същото време цената на американския падаше непрекъснато и чак при последните събития в Либия се вдигна до 87 долара за барел. Разликата между цените на европейския и американския барел напоследък се колебае между 15 и 20 на сто. Нещо, което никога не  е било преди. При това американският тексаски петрол е чувствително по-добър от европейския.

Цената на газа в Америка от много време насам е по-ниска отколкото в Европа повече от два пъти и продължава да поевтинява. САЩ все по-малко се нуждае от вносни въглеводороди.

Очевидно Америка повече не може да контролира Близкия Изток и арабския свят. Остава да се оттегли, запалвайки нефта и в прекия и в преносния смисъл. Докато гори арабският нефт световните цени на въглеводородите, както и проблемите на всички американски конкуренти, ще скочат до небесата. Това още повече ще ускори разработката на нетрадиционни източници на горива – направление, в което САЩ сега са безспорен лидер.

След всичко това цените на горивата ще рухнат рязко и завинаги. Тоест неуправляемият хаос ще донесе на арабите смърт и разрушение, на Америка – възможност да се измъкне от най-тежката криза. За Русия това е и пряка заплаха, и допълнителен – последен подарък, от нефтената икономика.

Автор: Михаил Леонтиев, 1tv.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *