29/03/2024

От какво може да загине животът на Земята през 2012 г.?

Под тази прелест в Йелоустоун може би цъка "бомбата", която ще унищожи света

Човечеството изглежда няма да се успокои докато не мине прословутата – 2012 г., за която индианците маи са „насрочили” края на света. Многобройни просветители вече се умориха да обясняват: маите не предсказват края на света в своя календар. И самият календар съвсем не прекъсва на 21 декември 2012 г., както мислят някои. В този ден ще завърши само поредният Велик цикъл, чиято продължителност е 5126 години. Или това е Петото Слънце според терминологията и вярванията на древните индианци. И ще  започне Шестото Слънце.

Но хората не вярват на последното и чакат в посоченото време катаклизми, които ще погубят живота на Земята. А учените, може би без да искат, често провокират тези страхове /още подробности – вижте тук/ .

Неотдавна изследователите от университета в Сидни – Берген и Хавай заявиха пред света, че са открили странен пулс в недрата на Земята. Оказва се, че в историята на нашата планета е имало периоди, когато изведнъж изригвали едва ли не всички вулкани на планетата. И тогава е настъпвал истински ад. Това е край на света за съществата, обитавали тогава Земята. Макар че някои и оживявали. И животът, макар и във друг вид, продължавал. За което има и потвърждение.

От една страна това са костите на динозаврите – тези, които живеели и властвали над планетата до едно от масовите изригвания. От друга страна – разнообразието на живота, включително ние с вас. Тоест тези, които продължили да живеят, в очакване на следващия чудовищен катаклизъм.

Пулсът на земята

Вулканолозите надникнали в бурното минало на нашата планета преди няколко десетки милиони години. Проверили всички нейни горещи точки – от Хавайските до Курилските острови, от Исландия до Северна Америка с нейните супер вулкани в парка Йелоустоун. Глобалните изригвания започнали преди 10, 22, 30, 40, 49 и 60 милиона години. И между тях било неспокойно: вулканичната активност силно нараствала преди 4, 15, 34, 45 и 65 милиона години. При катаклизмите от вторичния период попаднали динозаврите, чиято ера приключила преди 65 милиона години.

Нас обаче ни заплашва по-мощна катастрофа от първия тип. Може би часът Х ще настъпи през 2012 година.

Причина за синхронното, едновременно изригване на вулканите, учените не знаят. А това означава, че не могат и да го предскажат. Но това, че опасността съществува – те не изключват. Нещо повече – посочват потенциалните източници.

Лошият пример на Марс

Планината Света Елена е действащ вулкан. Разположен е в западните САЩ. Последната му активност беше регистрирана през 2004 г. Но повече изхвърляне на нагорещени газове и пара не е имало. През 1980 година силно изригване причини смъртта на 57 души, а няколко града бяха затрупани с дебел слой пепел.

Още тогава – през 1980 г., учените извършили сондиране на недрата в района на вулкана. И открили на дълбочина 15 километра странни и доста обширни структури, които били проводници на ток. Предположили, че това са слоеве от вода. И се успокоили. Но неотдавна изследванията показали: има повод не просто да се развълнуваме, а да изпаднем в паника!

Греъм Хил от Новозеранския институт за земни и ядрени изследвания извършил ново сондиране, като използвал по-съвършена апаратура. И открил: там няма никаква вода. Под планината Света Елена се намират огромни площи от разтопена скална порода, която в едната страна е с дължина 50 километра, а в другата – 70 километра. А със сравнително тесният канал, който сега излиза от недрата на вулкана, са свързани още няколко. Не е изключено системата да се простира чак до покрития с лава Йелоустоунски национален парк в щата Уайоминг, Монтана и Айдахо, където е разположен най-големият, но утихнал вулкан на континента. И до много малки негови събратя.

Ако всички тези вулкани избухат едновременно ще появи чудовищно гърло с диаметър няколко десетки километра. И ще се разрази изригване с небивала мощност!

Изглежда аналогична на горната катастрофа се е случила някога на Марс, заплашва Хил. Там е разположен най-големият вулкан в Слънчевата система Olympus Mons. Височината на марсианското чудовище е 27 километра! Това е три пъти повече отколкото Еверест, а диаметърът му е цели 550 километра. Малко по-нататък има още три внушителни вулкана – Arsia Mons, Pavonis Mons и Ascraeus Mons, които също са съединени в единна система. Работейки съвместно те напълно са в състояние силно да увредят цялата планета, включително – да унищожат живота на Марс.

Тревожното е, че гигантските супер вулкани на Марс се намират приблизително на същите географски ширини, както и кандидатите за супер вулкани на Земята. Приличат си и по разположението един спрямо друг.

Страх подгони и Геоложкото общество в Лондон. То прогнозирало изригването на два супер вулкана в Европа: На Флегрейските полета, недалече от Неапол заедно с остров Кос в Средиземно море. Изследователите вписали като потенциално опасни също така  районите на Индонезия, Нова Зеландия, Япония, Камчатка, Централна Америка. Недрата на всеки от тях скрива гигантски резервоари с магма.

Едно жалко вулканче в Исландия с трудно произносимо име, помните нали, едва не парализира цялата човешка цивилизация миналата година. А какво ли ще бъде, ако изведнъж недрата се разцепят на две, както плашат учените. Страшно е даже да се помисли.

Според една от хипотезите животът на Марс е бил унищожен от четири гигантски вулкана, които започнали да изригват едновременно.

Друго мнение

За синхронно изригване в днешния пренаселен свят е по-добре въобще да не мислим, твърди д-р Доналд де Паоло от Калифорнийския университет. Ако се случи – случи се.  Но не в близкия един милион години. А по-малките катаклизми като цяло не заплашват света. Те даже са полезни в глобален мащаб, тъй като регулират условията за обитаване и най-вече – температурата.

Всичко, по мнението на геохимиците, идва от кръгообращението на въглерода, заради който възниква парниковият ефект и заради който се нагрява атмосферата. За милиарди години той би трябва да се е натрупал толкова много, че да отрови всичко. Но светът не е отровен. И това е така, защото дъждовете и ураганите го превръщат в течен въглероден диоксид . Той пък реагира с минералите, образува варовик, който се смива в океаните и се утаява на дъното. По нататък за сметка на движението на тектоничните плочи утаените породи проникват в недрата, където се разтопяват.

Въглеродът се освобождава и отново се впръсква в атмосферата при изригването на вулканите. Ако вулканът престане да прибавя въглерод в атмосферата, твърди Да Паоло, Земята ще се превърне в замръзнала снежна топка.

А какво да кажем на хората? Най-главното – да не се „престарават” по отношение на насищането на атмосферата с въглерод. В противен случай Земята ще продължи да изземва въглерода от атмосферата. А това ни заплашва с мощни урагани, наводнения и земетресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *