20/04/2024

Комисари доказаха: И големите търговски вериги ограбват народа!

Това е една от търговските фирми, която твърди, че уж продава най-евтино

Да има изненадани? Най-големите търговски вериги в България противозаконно са се картелирани, удряйки и без това изнемощелия масов български потребител. Разкритието за кординирането на действията им е направено от Комисията за защита на конкуренцията.

Нарушението е разкрито при „Метро Кеш енд Кери България“, „Билла България“, „Кауфланд България ЕООД енд Ко“, „ХИТ Хипермаркет“, „Максима България“ (Т Маркет) и „Пикадили“.

Ръководителите на тези търговски вериги са прилагала в практиката си общи механизми за координиране на своята политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при промоциите.

Търговските вериги непряко си обменяли информация за доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и за маркетинговите стратегии на конкурентите. Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи, обясняват от КЗК.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване.

Сещате ли се сега, защо българите – доказано най-бедните в ЕС, плащат най-високите цени за горива, за лекарства и за основни храни? Да не говорим за плодовете – разликите са умопомрачителни и в пъти по-големи у нас, отколкото в богати държави с други доходи на населението като Великобритания и Германия, например…

One thought on “Комисари доказаха: И големите търговски вериги ограбват народа!

  1. И какви са правата да НАКАЗВА тази комисия? Или има права само да констатира – „да определя“?!? Защото у нас обикновенно само НАКАЗАНИЯТА действат,особенно ако са финансови,при това трябва да са с многократно по-висока сила от нанесената щета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *