29/03/2024

Слънцето изгря два дни по-рано в Гренландия. Какво ли ни чака?

Истински фурор сред научната общност предизвика едно най-банално събитие – изгревът на слънцето.

Това необновено утро настъпило в Llulissate (datsk. Jakobshavn) – гренландско градче с население от 4500 жители, което се намира зад Северния полярен кръг. Удивителлното в случая е, нашата звезда огряба градчето два дни по-рано от изчисленото време след дългата полярна нощ.

Учените нямат засега обяснениие на тази феноменална случка. За сметка на това воче се разпространяват все по-нелепи  теории,  почти толкова абсурдни, както в таблоидите за извънземните и края на света.

И така жителите на  Llullisata виждат изгрева на слънцето на 11 януари. Според съобщения в пресата, слънцето НЕ е трябвало да се появи по-рано от януари 13. Първо, което трябва да се направи е да се сравнят данните от астрономическите таблици.

От таблицата, която любезно е предоставена от сайта Astronomical Applications Department, наистина в Гренландия местните хора в палатките са очаквали зората чак след два дни. Въпреки това, доста надеждни източници потвърждават появата на слънцето два дни преди очакваната дата – 11 януари.

Съществува хипотеза, според която необичайна рефракция е причинила илюзията за изгрев на слънцето. Още повече изгряващото слънце е явление, съвсем точно и грешка от два дни със сигурност не може да има, дори в Гренландия.

Грешки от този вид и с такава огромна времева разлика науката не познава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *