20/04/2024

Слънчево затъмнение днес – дано се разминем с бедствията!

Пълно Слънчево затъмнение ще има днес в Северна Америка, Западна Европа и някои части от Азия, съобщават астрономите. В България затъмнението ще е частично.

Мощните гравитационни сили от подреждането в редица на няколко небесни тела често предизвикват тежки природни катаклизми – събуждат вулкани, предизвикват земетресения вероятно от напрежението, което оказват върху крехката земна кора.

Нека си припомним катастрофалното земетресение в Турция, което беше само няколко дни след пълно слънчево затъмнение на 11 август 1999 г.

Днес вече бе съобщено, че действащият вулкан Етна в Италия се е събудил…

Остава ни да се молим на Бога този път да не се случват трагедии.

Над България Луната ще закрие над 80% от слънчевата повърхност. Сянката й ще докосне най-напред северната част на Алжир и ще продължи да се движи на изток.

У нас затъмнението ще започне в 9,03 и ще завърши в 12,02 ч. Максималната му фаза ще бъде в 10,28 ч. Явлението ще може да се наблюдава най-добре в северните части на страната, където фазата ще е най-висока.

Пълно притъмняване не се очаква.

Затъмнението може да се гледа с невъоръжено око, но за не повече от 1-2 сек, тъй като има риск от увреждане на зрението, предупреждават специалистите. Препоръчва се използване на специални филтри, които спират ултравиолетовата светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *