19/04/2024

Рейтингът на бат’ Бойко се срутва! Българите – тотално отчаяни!

Социоложката Мира Радева

През 2010 г. хората се отчаяха от политици и институции, но управлението на ГЕРБ няма алтернатива и може да овладее и президентството.

Такъв е изводът от проучване на MBMD за нагласите на избирателите в навечерието на 2011г.

В рамките на година делът на оптимистите за положението, в което се намира страната, е спаднал два пъти. В същото време логично делът на песимистите се увеличава.

Хората се чувстват доста притеснени икономически, утежнената икономическа ситуация като цяло сваля доверието към всички институции и политици.

Социолозите представиха данни от последното проучване от месец декември, като сравнението е направено с изследване от същия месец на 2009 г.

Целта е да се позиционира този кабинет в сравнение с предходните кабинети, които изкараха пълен мандат. Анкетирани са между 1100 и 1200 пълнолетни български граждани.

Сред най-големите проблемни на страната, анкетираните поставят на водещо място икономическите проблеми. На първо място това е безработицата, на второ – ниските доходи, на трето – лошото управление на страната, следвани от корупцията, високите цени и престъпността.

За една година Президентството губи 16% от доверието и има 29%. Доверието към Народното събрание спада от 34% на 18% за година, а доверието към правителството – от 49% на 31%. Не губят много от доверието си ДАНС и прокуратурата, които традиционно не се ползват с висок рейтинг.

Изводът е, че това са нагласите на един доста обезверен народ, коментира Мира Радева от MBMD. Най-голямо недоверие сред институциите има парламентът – 77%, такива данни обикновенно се регистрират много по-късно – преди избори, коментира Радева.

Председателят на НС Цецка Цачева има най-неубедителният рейтинг сред политическите лидери – 19%. Президентът Георги Първанов е с 16%, а доверието към Бойко Борисов от 63% спада на 44%.

Ръст регистрира единствено Красимир Каракачанов – от 9% до 17%, като причина за това е участието му в „Байландо“.

Доверието към Цветан Цветанов (най-харесваният министър преди година) спада от 61% на 43%. Запазва се 35% доверието към Росен Плевнелиев. При Симеон Дянков има истински срив – от 40 на 20%. Лек спад бележи и доверието към външния министър Николай Младенов.

Няма увеличаване на доверието към някой от членовете на кабинета. Това според МБМД показва, че хората в негативна икономическа ситуация оттеглят подкрепата си от някогашните си любимци.

Единствен положителен рейтинг регистрира еврокомисарят Кристалина Георгиева, тъй като тя не се намира в България и не е замесена с полтичиеските скандали у нас, а освен това беше избрана за „Еврокомисар на годината“, смятат социолозите.

Според общата оценка за кабинета 35% смятат, че сегашните управляващи са „същите като Тройната коалиция“, 32% смятат, че се справят по-добре, а 26% – по-зле.

В сравнение с декември 2009 г., критиката към работата на правителството е много по-голяма. Има 32% спад в положителната оценка, 52% са склонни да посочат като причина лошата социална политика, ниските доходи, лошата пенсионна реформа, лошото управление и хаосът.

Силните сектори в работата на правителството според анкетираните са борбата с престъпността, националната сигурност и пътната инфраструктура.

За година и половина управление рейтингът на този кабинет е съпоставим с рейтингите на кабинетите „Сакскобургготски“ и „Станишев“ за същия период от тяхното управление, докато подкрепата за Иван Костов е била по-голяма. Бойко Борисов е по-популярен от Симеон II и Сергей Станишев, но е близко по стойности до Иван Костов, което според Мира Радева е твърде изненадващ факт.

За БСП се наблюдава ръст от 9 на 14%, лек ръст бележи и „Синята коалиция“. В позициите на „Атака“ има разколебаване, а ДПС очаквано запазват същите позиции. Мира Радева сочи, че „неродената“ партия АБВ има 2,2% подкрепа.

Изследването показва още, че има отлив от всички социални групи в подкрепата за ГЕРБ, като най-сериозен отлив се регистрира при групата на младите от 18 до 29 г. и тези на 54 г. заради пенсионната реформа.

Мира Радева коментира, че високата популярност на Борисов е нещо, за което трябва да се говори в минало време. Най-популярни личности от средите на ГЕРБ в момента са Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов.

На въпрос дали биха подкрепили Георгиева, Цветанов или премиера на президентски избори, за еврокомисаря биха гласували 30%, за премиера – 28%, а силовият министър би получил само16%.

Радева заяви обаче, че това не са реални кандидати, тъй като според нея никой от тях няма да участва на президентския вот.

Според MBMD се наблюдава тотална пасивност от страна на опозиционните партии. Не ГЕРБ са много силни, а другите просто не си вършат работата или дремят, заяви Радева.

Според нея за президентските избори на терена ще излязат нови и непопулярни лица през юли и август. Радева прогнозира, че ако всички кандидати станат ясни тогава, ГЕРБ може да получи „служебна победа“ на изборите, защото хората ще гласуват отново за Бойко Борисов без значение от кандидата му.

Липсата на кандидат-президенти в публичното пространство подпомага ГЕРБ, категорични са социолозите.

27% от анкетираните посочват, че искат за президент силна личност, независимо от коя партия.

www.news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *