24/04/2024

Как не ви е срам да управлявате най-бедната държава в Европа?

Още от първия ден на Нова година за здравето ни влиза в сила нов ценоразпис. Симеон Дянковото министерството на финансите е готово с остойностяването на клиничните пътеки, по които здравната каса финансира болниците и лекарите /още подробности – вижте тук/.

Предвижда се малко увеличение на цените на 185 пътеки, намаление с до 20% на сумите за 41 диагнози, а за 52 няма промяна.

Подчинените на Дянков се зае с медицинското остойностяване, за да се спестят средства и да се спре източването на здравната каса с излишно скъпи „лобистки“ пътеки. За пациентите промяната би трябвало да означава да доплащат по-малко официално или под масата.

Всички знаем как това няма да се случи. Държавата заграби най-безсрамно над 1,4 милиарда лева здравни осигуровки на хората, а сега ще пести от останалите огризки. Заграби ги, като ги вкара в републиканския бюджет, което пък означава, че ще ги харчи както намери за добре – със сигурност по стара българска управленска традиция за скъпи лимузини, партита, командировки и прочие вопиющи медицински нужди.

От Нова година влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Няма неударено под кръста по подъл начин съсловие – като се започне от пилотите и миньорите и се стигне до обикновените категории. Наивните висшисти ще трябва да плащат хиляди, за да достигнат до заветния стаж от 37-40 години, защото са имали глупостта да си мислят, че който се учи, той ще сполучи.

Обречени сме да умрем по работните си места, стига работодателите да не изритат одъртелите работници като не достатъчно ефективни. Нищо не може да ги спре да го направят.

Ето – на това очакват управниците да им викаме браво! На тоталната мизерия и на тоталното ограбване – веднъж от работодатели, а след тях по безброй направления от държавата!

Как не потъват срам фукливите ни управници, когато през ден излизат
статистически доказателства, че подопечната им държава е най-бедната в ЕС?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *