29/03/2024

Грохнал просяк подари 35 700 лева на катедрален храм!/видео/

Дядо Добри

Грохнал беден просяк със 160 лева месечна пенсия изуми със жеста си и свещеници, и всички в България, които чуха за него. Разказът за почти столетния старец – 96-годишния дядо Добри от село Байлово, се разчу благодарение на интернет. Близо десетки хиляди души вече са гледали филмчето за него.

Старецът, който когато не вали, всеки ден пътува от Байлово до някой от софийските православни храмове, където проси, подари сумата 35 700 лева. С това се оказа най-големият дарител на катедралния храм „Св. Александър Невски“ от десетилетия насам.

Той е събирал парите от просия пред храма – левче по левче, стотинка по стотинка, но никога за себе си. Хиляди са суперлативите за него, включително, че трябва да е мъж на годината, вече го наричат и „светецът от Байлово“, предаде Българската национална телевизия.

Преди десетина години дядо Добри е завещал имотите си на Църквата, което станало причина за семеен скандал. Той вече стана известен преди време с това, че помогнал за реставрацията на църквата на Елешнишкия манастир, както и за църквите в още няколко селища.

Обяснява, че събира парите за въздигане на разрушени църкви и манастири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *