29/03/2024

Путин кацна с час и половина закъснение в България

Снимка на Ройтерс

Три междуправителствени документа между България и Русия бяха подписани днес в присъствието на премиерите на двете държави – Бойко Борисов и Владимир Путин/още подробности – вижте тук/.

Два от тях са свързани с проекта за газопровод „Южен поток“. От българска страна подпис сложи Мая Христова, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ), а от руска страна – Алексей Милер, председател на „Газпром“.

Споразумението между акционерите на „Газпром“ и БЕХ по отношение на проект „Южен поток“ предвижда създаване на смесено дружество с участие 50 на 50. Вторият документ разпределя дяловете за взимане на решение за разпределение на дяловете в проект „Южен поток“.

Третото споразумение е за прилагане на договора за социално осигуряване между България и Русия.

Путин кацна на летище София час и половина закъснение – 13:40 часа. Путин и водената от него делегация веднага се отправи към Министерския съвет, където българският премиер Бойко Борисов посрещна гостите си.

Официална информация за причините за закъснението на полета не бе дадена. Протестът на природозащитниците и представителите на граждански организации не бе видян от преминаващия край „Орлов мост“ руски премиер, след като полицаите се погрижиха да заградят събралите се протестиращи. Те успяха да покажат недоволството си само с викове. Сред събралите се в центъра на София днес бяха и поетът Едвин Сугарев, както и певецът Васко Кръпката, съобщи 24часа.

15-20 минути е продължила срещата на четири очи между премиерите на България и Русия, стана ясно преди пленарните разговори между двете делегации, началото на които беше излъчено пряко в пресофиса на Министерския съвет.

Председателят на правителството на Руската федерация Путин ще се срещне и с президента Георги Първанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *