16/04/2024

Студенти изринаха боклуците от мундарите в уникален резерват

Доброволците почистиха следите от мундарите

Повече от  300 кг отпадъци събраха и изнесоха от биосферния резерват «Червената стена»  третокурсници от специалността «Екология и опазване на околната среда» в пловдивския Аграрен университет и служители от РИОСВ-Пловдив.

Сред отпадъците преобладаваха пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни напитки и бира, найлонови торбички, пластмасови чашки, тарелки и прибори за хранене, употребени памперси – все боклуци, зарязани на полянките и в деретата след семеен или приятелски уикенд в резервата. Това е третото почистване на тези площи, организирано от инспекцията от края на лятото.

Студентите съчетаха почистването с открит урок за защитените растителни видове, срещащи се в «Червената стена».

Резерватът „Червената стена”, разположен в землищата на селата Бачково и Добростан, е типичен ботанически резерват. Той съхранява характерни за района реликтни съобщества от черен бор, борисова ела, космат дъб и др. Установени са 645 вида висши растения, от които 96 ендемични таксона/видове, които не се срещат никъде другаде/ и 38 таксона, включени в Червената книга на България.

Характерни ендемични представители са родопският силивряк, родопското лале, венериното пантофче и др.   Резерватът е включен в списъка на биосферните резервати по програмата    на ЮНЕСКО “Човекът и биосферата”. От обитаващите резервата 63 вида птици 17 са вписани в Червената книга на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *