29/03/2024

Астрофизици от САЩ и Япония: Вселената ще умре!

Учени от САЩ и Япония взривиха утвърденото от години схващане и убеждение на специалистите, че нашата Вселена ще се разширява вечно. Те смятат, че всички планети и звезди рано или късно ще загинат заедно с всичко по тях и около тях.
Този ужасен сценарий няма да се случи по наше време, но има 50 процента вероятност това да стане през следващите 3,7 милиарда години, посочват астрофизиците, цитирани от БТА и Дневник.

Учените твърдят, че някои методи и хипотези, използвани отдавна от астрофизиците, и най-вече – произволната граница на времето за изчисляване на вероятността вселената да съществува до безкрайност, води всъщност до извода, че времето ще свърши.

Иначе казано тази времева граница, приета единствено като средство за статистически изчисления, се държи всъщност – независимо дали искаме или не – като реално физическо явление, обяснява пред АФП Рафаел Бусо, астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли и основен съавтор на научния труд, публикуван на интернет-сайта arXiv.orf.

Утвърдената и приета от астрофизиците теория твърди, че вселената е възникнала при Големия взрив преди около 13,7 млрд години и продължава да се разширява със скорост, ускоряваща се експоненциално, тласкана от енергията на вакуума, и така до безкрай. Много важно е да се разбере, че ние не изразяваме убеденост в заключението, че времето ще свърши, но не можем да изключим възможността това да се случи, подчертава ученият.

Астрофизикът Чарлз Лайнуивър от обсерватория „Стромло“ на Австралийския национален университет обаче смята, че изводът на американските и японските му колеги е погрешен. Според него те въвеждат внезапно появяващ се катаклизъм по чисто статистически причини.

Средната продължителност на живота, който остава на вселената според Бусо, произтича от факта, че той въвежда известна граница на времето, за да получи допустима вероятност в модела си, казва Лайнуивър на уебсайта на американската телевизия Ей Би Си.

Става дума единствено за приета твърде на сериозно статистическа техника, допълва той.

В отговор Рафаел Бусо обясни за АФП, че е прибягнал до метод, използван от множество водещи физици от години и нищо не е измислил. Ние показваме, че допускането на хипотезата за ограниченост на времето не е толкова наивна. Тази теоретична ограниченост е неизбежна и физическа, и изисква физическа обосновка, на която не може да се гледа само като на математически фокус, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *