24/04/2024

Срутват блока-уникум! Докога ще се правим, че няма ромски въпрос?

Разкъртеният до неузнавамост, кирлив до пълен потрес, цинагнски блок 20 в Ямбол ще бъде изравнен със земята. Тежка строителна техника настъпи днес – 18 сепетмеври 2010 г. , и започна професионално да руши опасната сграда.

Преди това самонастанили се и принудително извадени от там роми се опитаха да направят същото, като целта им беше да докопат желязото в арматурата на панелите. Така благодарение на собствената им глупост и непредпазливост много тежко, с опасност за живота пострада 10 годишно момиче, което и досега не е излязло от комата.

Фирмата, наета за разрушаването, обещава да разруши блока за четиридесет дни. Ограда отрязва достъпа на циганите до сстранния обект.

На ямболският кмет му се наложи принудително да извади самонастанилите се цигани от блока, а заради създалото се напражение дори обяви бедствено положение.

Арестувани бяха двама роми заради разбиването на панели от сградата с чукове.  Точно това доведе до тежкия инцидент с детето. Задържаните са направили самопризнания.

Неглежирането на ромския въпрос вече десетилетия наред, начинът по който и управляващи и общество, се правят, че проблемът не съществува /прочети повече тук/– рано или късно може да се върне на всички ни тъпкано. В това число и на циганите. Много държави са минали през подобни проблеми – не е чак толко трудно да се поучим от опита им, който със сигурност е горчив, но очевидно – и сполучлив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *