19/04/2024

Най-сетне: Ще проверят какви храни боклуци дават на децата в училище

В първия учебен ден инспектори ще проверяват училища и детски заведения с какво точно се хранят подрастващите българчета, предупреди агроминистърът Мирослав Найденов. Той обясни, че специалисти ще подготвят минимуми за хранителна стойност и баланс на храната в детските градини, под който не може да се слиза.

Министърът коментира, че повсеместно столовете за подрастващите се снабдяват с възможно най-евтините храни. Още преди да започнат акциите за фалшивите млека и сирена, за пълните с рога и копита колбаси, всички знаехме, че почти 100 на сто от тях са пълни с боклуци.

Аргументът за доставката на храните с ниска стойност в учебните заведения е млката такса, която плащат родителите – 60 лева на месец. Затова министърът не изключи изискването за закупуване на по-добра храна да вдигне таксите. По думите му за по-качествените продукти няма как да плаща държавата, по-големият разход тябва да се поеме от родителите.

„Ако имате дете, вижте какво яде в детската градина. Едни намазани филии с не знам какво си и отгоре поръсени с още по-незнам-какво”, коментира той. Първо ще се проверява какви храни се консумират и какви са хигиенните условия и след това ще се налагат изискванията.

Още от първия работен ден на Новата 2011 година трябва да започне да функционира Агенцията по безопасност на храните, която ще има 28 регионални клона в страната, предаде БТА. Министър Найденов уточни, че към новата агенция ще преминат Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба за зърното и фуражите, и тази част от РИОКОЗ, която отговаря за безопасността на храните.

Това ще доведе и до съкращения в обединаващите агенции и служби, тъй като численият състав ще бъде редуциран с около 400  поради премахване на звена в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *