28/03/2024

Дойдохме си на думата: САЩ продават на Ирак оръжие за $16 млрд.

Ф-16 в момент на бойни действия

Ирак, от който на 31 август 2010 г. се изтеглиха американските военни бригади, се стяга да похарчи цели 13 милиарда долара за въоръжение. Знае се и кой ще е продавачът – САЩ.

Америка ще достави на изтерзаната държава танкове, кораби и военна екипировка, съобщава американският вестник „Ю Ес Ей тудей“, цитиран от електронното издание на Дневник. Засега не се говори много за  факта, че цялото това оборудване ще се нуждае от поддръжка. А това означава, че САЩ ще си избие с лихвите похарчените милиарди за тази нечестна война.

„На първо място това ще помогне да развият възможностите си и на второ – ще изгради стратегическите ни отношения за в бъдеще“, коментира пред изданието генерал-лейтенант Майкъл Барбиро, началник на оставащия в Ирак американски контингент от съветници и технически лица, които наброяват скромно цели 50 ХИЛЯДИ  души.

Близо половината от договорите за продажба, които в по-голямата си част включват офсетни сделки, вече са финализирани, а останалите са в процес на преговори, уточнява изданието.

Договорените сделки ще направят Ирак един от най-големите клиенти на американската военна индустрия. Част от сделките включват закупуване на 140 танка М-1, които са основният боен танк на Пентагона.

Като сладък бонус за американската военна индустрия освен тази сделка за 13 милиарда Багдад е поискал 18 изтребителя F-16 като част от пакет за три милиарда долара, който включва също обучение и поддръжка на техниката.

Ако този пакет бъде одобрен от Конгреса / няма начин да не бъде одобрен, иначе намалява келепирът на САЩ от войната/, първите изтребители ще пристигнат в Ирак след три години. При това на иракчаните ще бъде продаден един наистина добър, но вече морално остарял истребител, чието производство гинатът „Локхийд Мартин“ отдавна планира да бъде спряно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *