24/04/2024

Вдовицата Кюлева и архитектът на София унищожават Иракли

Снимка на Дневник

Проекти за изграждане на бунгала с общо 500 легла застрашават отново защитената черноморска местност Иракли, която е част от екомрежата „Натура“.

Това твърди инициативната група „Да спасим Иракли“. Компаниите, които са заявили плановете за строителство, са собственост на Весела Кюлева, съпруга на покойния банкер Емил Кюлев, и главния архитект на София Петър Диков, съобщава Дневник.

Инвестиционното предложение на „Сердика пропъртис“ АДСИЦ, собственост на Кюлева, предвижда 60 къщички с общо 360 легла, административна сграда, два ресторанта, минимаркет, два открити плувни басейна и паркинг. Столичното архитектурно бюро „Проин“ ЕООД пък планира да издигне 24 бунгала със 145 легла, открит басейн, паркинг и парк. Диков е едноличен собственик на „Проин“, показва справка в търговския регистър. Главният архитект е в отпуск и от няколко дни не отговаря на мобилния си телефон.

Според информацията в т.нар. доклади за оценка за съвместимост с „Натура 2000“ и двата проекта ще се осъществят в местността Шапката върху 108 хил. кв.м в непосредствена близост до плаж „Вая“ в Иракли. Справка от Българската фондова борса показа, че имотът е купен през ноември 2007 г. от „Сердика пропъртис“ АДСИЦ за 3.7 млн. лв. В сайта на дружеството пише, че плътността на застрояване ще бъде 30%, въпреки че в доклада за съвместимост заявената стойност е под 20%.

„Едва ли ще стигнем до построяване на сгради и за 200 легла“, каза пред „Дневник“ Зоя Димитрова, която се оказа, че представлява и двете дружества за техните проекти на Иракли. По думите й текущите инвестиционни проучвания и нерешените инфраструктурни въпроси забавят плановете в Шапката.
Докладите на инвеститорите бяха подложени на обществено обсъждане в началото на месеца в едно от заведенията на плаж „Вая“.

„В екооценките експертите не успяват да оценят кумулативния ефект върху природата“, твърди Янина Танева от „Да спасим Иракли“. По думите й това е масово разпространен проблем в България, когато стане дума за строителство в защитени територии. Инвеститорите сами плащат за извършването на екологичната оценка, което е порочна практика, смята Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“.

„Моите възложители са изразили готовност да се съобразят с изискванията на природозащитниците“, подчерта Димитрова. Според нея много по-голям проблем е дивото къмпиране на Иракли. „За проекта не е осигурено финансиране и вероятно по-голяма яснота за инвестицията ще има в началото на следващата година.

И ние сме против бетона, спазили сме всички еконорми. Бунгалата ще бъдат рекламирани като екоселище. Така инвеститорът също има интерес да опазва ценната природа“, заяви Даниел Събев, управител на „Сердика пропъртис консулт“ – дружеството, което управлява „Сердика прорпъртис“ АДСИЦ.

Териториалноустройственият план (ТУП) на община Несебър, на който се основават инвеститорските екодоклади, отдавна е изтекъл. Документът е приет през 1997 г. и е бил валиден 10 години. Междувременно планът многократно е нарушаван. Например курортът Слънчев бряг се е разраснал много над границите, очертани в ТУП, посочи Ковачев. Природозащитниците са задали в писмен вид въпроси към инвеститорите, чиито отговори ще бъдат взети под внимание в преработените ни доклади, увери Зоя Димитрова.

През септември експертният съвет към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас ще се събере, за да обсъди плановете на „Сердика пропъртис“ и „Проин“. Процедурата предвижда съветът да даде становище, а шефът на екоинспекцията да реши дали да одобри или отхвърли проектите. От РИОСВ обясниха пред „Дневник“, че частта, свързана с водоснабдяването, е била приета без забележки.

Инвеститорите предлагат водоснабдяването на курортното селище ще става или чрез добив от близкото с. Баня, или чрез отклонение до имота от водопровода под моста на река Вая, или чрез изграждане на магистрален водопровод от Обзор. Отпадните води ще се преработват на място и след пречистване ще се събират в резервоар.

Иракли и районът около село Емона са защитени по директивата за птиците и по директивата за местообитанията на ЕС, които заедно образуват мрежата от защитени зони „Натура“. Преди няколко години фирмата „Суис пропъртис“ искаше да строи туристически комплекс на метри от пясъка. Заради проекта на офшорната компания беше изсечена лонгозна гора край река Вая, заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. По закон в „Натура“ може да се строи, но при спазването на строги ограничения.

Строежът на вилното селище на „Суис пропъртис“ в защитената местност Иракли беше спряно от инвеститорите по финансови причини. Преди това екоинспекцията в Бургас даде положителна оценка за съвместимост на проекта с „Натура“, която беше обжалвана от природозащитници. Съдът спря строежа, но работите продължиха, докато инвеститорите сами не го замразиха.

Заглавието на е www.snaiper-bg.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *