29/03/2024

Лицемерие: Уж САЩ напускат Ирак, а 50 хил. военни остават там

Седем и половина години след окупацията и последната американска бойна бригада напусна Ирак.  Официалното алиби за нахлуването през 2003 г. бе да бъде свален от власт диктаторът Саддам Хюсеин, което и стана. А по-късно Саддам беше екзекутиран.

Капитан Кристофър Офард, говорител на Четвърта бригада „Страйкър“, заяви, че последното от превозните средства на военната част е преминало границата с Кувейт рано тази сутрин.

По-голямата част от 4000-те войници от войсковата част са напуснали Ирак в своите бронирани коли, предаде БТА. Няколко стотици войници са останали, за да довършат административните си и логистични задължения, но ще отлетят от Багдад по-късно днес.

Но около 50 000 военни, които ще се занимават с обучението на иракската армия, ще останат в Ирак след 31 август. И те едва ли ще са невъоръжени. Това е датата, определена от Вашингтон за слагане на край на тяхната бойна мисия в страната, съобщи КРОСС, позовавайки се на Дойче веле.

4400 са американските войници, които загинаха във войната. Статиците хиляди безсмислени жертви, дадени от местното население, не се споменават. Тъжно е, когато умират натовци и някак в реда на нещата е, когато умират невнини хора. Такива са лицемерните закони на всяка една война.

Едва 30% от анкетирани в САЩ смятат, че в рамките на започналата
през 2003 г. кампания САЩ са постигнали поставените цели. Ппоказателен е фактът, че делът на американците, които се обявяват против войната в Ирак, е достигнал рекордна стойност – 69%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *