19/04/2024

Джулиън Есендж пуска нов компромат за НАТО в Афганистан

Сайтърът Джулиън Есендж

Сайтърът Джулиън Есендж се кани да нанесе нов удар по репутацията на НАТО за действията на алианса в Афганистан и избиването на цивилни граждани в окупираната азиатска държава.

Неговият сайт Wikileaks възнамерява да публикува до месец още 15 000 документа, свързани с войната в Афганистан, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Създателите на сайта не се притесняват от възможни санкции от страна на Пентагона. Според тях, властите в САЩ държат на демократичните ценности, а цензурата само ще застраши свободата на словото.

Повече от 90 хиляди американски военни документи, разкриващи скрити детайли около войната в Афганистан, вече бяха публикувани на уебсайта Wikileaks в края на юли. Документите съдържат информация за периода 2004 – 2009, преди президентът Барак Обама да обяви новата стратегия в Афганистан.

Властите заклеймиха публикациите с довода, че така се застрашава както мисията в Афганистан, така и животът на много американци и партньорите им. Републикански сенатор дори поиска смъртна присъда за информатор на Wikileaks по обвинение в сържавна измяна.

Агенти от тайните служби на САЩ започнаха да следят всяка стъпка на Есендж, а в Америка вече има и арестуван служител на Пентагона, заподозрян, че е предал на Джулиън Есендж въпросните 90 хиляди документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *