25/04/2024

АЕЦ Чернобил се събуди: Източна Европа е заплашена от радиация

Страховитата АЕЦ Чернобил, която продължава да излъчва смърт

Официалните руски власти не може повече да отричат очевидното. Що се отнася до екологичните организации, те алармираха преди няколко дни: огънят достигна горите, където след Чернобилската авария са разпръснати радиоактивни вещества „- пише постоянният автор на „Ди Велт“ Манфред Квирнинг, цитиран от 30dumi.pozicii.net.

310 хиляди от 1,2 милиона хектара от горите край Брянск са радиоактивно замърсени в различна степен.

Първоначално тревожната  информация бе получена по-рано през седмицата от „Грийнпийс“, но бе опровергана от официалните представители на властите, продължава изданието.

Според Владимир Чупров, ръководител на енергийния отдел на „Грийнпийс“, опасност от повторение на радиоактивни отлагания с  20 годишна давност няма, но не бива да се подценява отрицателно въздействие върху организмите на хората чрез смесване на относително ниски дози радиация и отровни газове от пожара.

Управлениете на руския клон на организацията също разкритикува грешните решения на руските власти – по-специално, влезлият в сила през 2006 г. закон, който прави невъзможна ефективната защита на горите. Ескспертите критикуват и неправилната борба с огъня, се казва още в статията.

Вчера еколози предупредиха, попадналите в атмосферата радиоактивни частици може да достигнат и до Източна Европа. прес-секретарята  на Федералната служба за радиационна защита на Германия Флориан Емрих обаче побърза да успокои съгражданите си, той каза, че за Германия заплаха от радиация не съществува

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *