20/04/2024

В цвета на косата са кодирани болестите, които ни дебнат

Погледнете се в огледалото. Какво казва косата ви за вас? Отдавна не сте били на фризьор? Рядко я миете? Този цвят въобще не ви отива? Не бъдете суетни на дребно!
Гривата ви всъщност ви праща по-сериозни сигнали, смятат от сп. Women’s Health, цитирано от Стандарт.
 Истина е – в естествения цвят на косата ви са кодирани болестите, които ви дебнат. Вижте кои са слабите ви места. И вземете мерки – докато е време.

За какво мечтае всеки мъж? Да свали блондинка, да преспи с червенокоса и накрая да се ожени за брюнетка. Убийствено клише! Но пък научно доказано, обясняват от сп. Woman’s Health. Гривата определено влияе на либидото. Но това са бели кахъри – в сравнение със сложната зависимост между цвета на косата и слабите места в организма, смятат учените. Да си естествена блондинка не е привилегия, а – просто ген. Затова и болестите, кодирани в ДНК-то ни, лъсват именно по цвета на косата. Ето какви предупреждения си отправя гривата ни.

Къде е слабото място на блондините? В сивото вещество? Не, малко по-надолу – в очите. Русите хора най-често страдат от дегенерация на макулата. Особено – дамите. Коварната болест се развива обикновено след 60. Ретината отслабва, цветовете започват да се губят и зрението се замъглява. Затова блондинките трябва да са много внимателни от млади. И да компенсират по-слабото си зрение с комплекс от витамини. Каротеноидите – най-вече лутеинът и зеаксантинът – са най-добрите приятели на макулата, обяснява офталмологът от Ню Йорк д-р Светлана Коугън. Затова русите дами трябва да хрупат много моркови, спанак, къдраво зеле и зелен боб. При това на корем – поне по купичка на ден, смята д-р Коугън.

Другото слабо място на блондинките е именно красивата грива. Защо? Не им достига меланин в косите, който да предпазва скалпа им от вредните UV лъчи, обяснява шефът на Асоциацията на американските дерматолози д-р Джоуел Шлесингер. Затова и блондините по-често хващат меланома. Какво препоръчва Шлесингер? Да ползват спрейове с 30+ UV фактор и никога да не излизат без шапка през лятото.

Кое е най-голямото достойнство на брюнетите? Косата им е по-гъста и твърда. Затова пък оплешивяват по-рано, не крие д-р Шлесингер. Защо? Защото всъщност имат по-малко коса от блондините и червенокосите. Гривата им е по-апетитна, но по-рядка. И когато след 35 фоликулите започват да линеят, брюнетите по-бързо и видимо оплешивяват. Какво е спасението? Правилна диета, обяснява д-р Шлесингер. Кестенявата грива се храни с желязо. За да живее по-дълго, й трябват около 18 мг от него всеки ден, изчислява дерматологът. Къде се намира най-лесно? В пресния магданоз и овесените ядки, уточнява д-р Шлесингер.

Железните запаси обаче не могат да спасят брюнетите от друго бреме – любовта към тютюна. Научен факт – тъмнокосите по-бързо се пристрастяват към цигарите. И ги отказват по-трудно. Защо? Меланинът, от който имат в повече, пречи на черния дроб да метаболизира никотина в кръвта по-бързо. Какъв е резултатът? Токсинът престоява в кръвта на брюнетите по-дълго време. Затова и те се „закачат“ към цигарите по-бързо. Има ли решение? Да – нарича се витамин С. Той помага на черния дроб да засили метаболизма. Каква е точната доза? Около 75 мг на ден, смятат лекарите. Къде се намира? В средно голям портокал или 2-3 червени чушки, уточняват диетолозите.

Червенокосите – те са истинско чудо на природата. Уникалният риж цвят е резултат на мутация в гените. Да, червенокосите са най-секси. Но „красивата мутация“ ги прави и по-уязвими. Рискът от отключване на паркинсон при тях е с 90% по-висок, показва скорошно изследване на Харвардския университет. Причината е в гените. А решението – във витамините. Според US невролога д-р Маргарет Люин, червенокосите трябва да пият фолиева киселина ежедневно, за да се предпазят от паркинсон. Специалист им препоръчва да вземат по една таблетка (400 мкг) от уникалния витамин В9 всяка сутрин.

Рижите имат и друга странност – по-трудно ги хващат упойките – и локалните, и пълните, обяснява анестезиологът д-р Даниел Сеслър от Кливланд. Лекарят е открил, че при червенокосите аналгетикът трябва да е 20% повече, отколкото при блондините и брюнетите. Иначе има опасност анестезията да ни хване и да изпищят на операционната маса, споделя опита си д-р Даниел Сеслър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *