28/03/2024

Чудотворна икона от Светия Гроб Господен в Йерусалим пристига в Пловдив

Митрополитският храм "Света Марина" в Пловдив

Чудотворна икона  пристига в Пловдив.  Тя е  наречена Божигробска. Намира  се  в Светия Гроб Господен в Йерусалим и идва у нас по покана на пловдивския митрополит Николай за храмовия празник на църквата „Света Марина“, който е на 17 юли.

Иконата ще бъде донесена от църковна делегация от Йерусалимската патриаршия и ще бъде посрещната на площад „Централен“ в Пловдив тази вечер.

По същото време ще пристигне и Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който съвместно с архиереи от целия православен свят и Българската православна църква ще отслужат тържествен молебен пред светинята.

Тя ще бъде отнесена с литийно шествие по Главната улица до митрополитския храм „Света Марина“, където Вселенският патриарх Вартоломей ще възглави Празнична вечерня за храмовия празник и на следващия ден патриаршеска света литургия.

Божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим ще остане в храма за поклонение от днес до 21 юли включително, а митрополитската църква „Света Марина“ в тези дни ще бъде отворена денонощно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *