29/03/2024

Пращат 700 наши войници за пушечно месо в Афганистан

Боен батальон от 700 родни рейнджъри ще бъде хвърлен във войната в Афганистан. В същото време някои държави, като Холандия окончателно теглят войската си от тази държава. Батальонът ще участва в операции с по-висок риск, съобщи военният министър Аню Ангелов. /Ковчезите сигурно вече са поръчани в рамките на доказаните от статистиката бройки, които се случват при такива случки/.

Предложението за нашето участие в специална бойна група било направено от секретаря по отбраната Робърт Гейтс по време на юнската визита на Ангелов в САЩ. Подготовката, оборудването и въоръжението на нашия батальон щяло да струва около 20 млн. долара, които били обещани от Пентагона. Най-рано рейнджърите ни можели да заминат за Афганистан не по-рано от края на 2012 г. и след съответното политическо решение.

България ще избере нов многоцелеви изтребител след преговори с фирмите производители, каза още Ангелов. Договорът за доставка обаче щял да бъде сключен на правителствено ниво.

На въпрос гарантирана ли е прозрачността и ще станат ли цените на самолетите публични министърът отговори: “Ще ги обявим, ако фирмите не са против.” Според него крайното решение за изтребителя ще бъде взето от НС.

Между 3000 и 5000 души ще бъдат съкратени от армията, съобщи още Ангелов. Така войската от 32 000 ще падне на 27-29 000 щика. Според министъра една от бригадите в пехотата отпада напълно. Отказваме се и от щаба по осигуряването и поддръжката. Във флота пенсионираме единствената подводница и някои кораби с изтекъл ресурс. Във ВВС сваляме от въоръжение стари зенитноракетни комплекси, а действащ комплекс се мести до АЕЦ “Козлодуй“.

Изпратих до президента ново предложение за шеф на военното разузнаване, каза още МО шефът. Според осведомени става дума за комодор Валентин Гагашев, досегашен началник на щаба на НАТО в Скопие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *