19/04/2024

Организаторът на Парада на любовта: Свършено е, всичко приключи

Организаторът на Парада на любовта в Германия съобщи, че ежегодният фестивал на техномузиката няма да се провежда никога повече, след като 19 души загинаха и 342-ма бяха ранени при паническа блъсканица във входен тунел в събота.

Свършено е с Love Parade, всичко приключи, заяви Райнер Шалер на пресконференция в неделя, предаде Асойшед прес, цитирана от БТА.

Четирима чужденци са сред жертвите на трагедията – един холандец, една италианка, един китаец и една австралийка, предадоха световните агенции, като се позоваха на Детлеф фон Шмелинг, началник на местната полиция. Властите са идентифицирали засега само 16 от 19-те жертви. Става дума за хора на възраст между 20 и 40 години. 

Властите са изправени пред трудни въпроси: защо стотици хиляди хора са били пропускани през един единствен подлез по време на технопарада в германския град Дуисбург. Според германските медии участниците в технопарада са били 1,4 милиона. Очевидци разказват, че паниката започнала, след като служители затворили изхода на тунела към терена на фестивала, след като той бил препълнен около 17,00 ч. местно време. Входът на тунела обаче не бил затворен и хората продължавали да се трупат.

По повод трагедията, в традиционната си неделна молитва папа Бенедикт Шестнайсети изрази дълбоката си мъка от случилото се и каза, че в молитвите си винаги ще си спомня за младите хора, загубили живота си по време на Парада на любовта.

В Германия хората си задават въпроса дали градските власти на Дуисбург са били напълно подготвени, за да посрещнат 1,4-те милиона посетители на технопарада, отбелязва ДПА. Според свидетели проявата по-скоро е приличала на „организиран хаос“, отколкото на добре организирано събитие, съобщава dir.bg.

Технопарадът се състоя в района на бивша товарна железопътна гара, до която води подземен тунел, преминаващ под магистрала, припомня ДПА.

Един от присъстващите на проявата е казал, че сега целият Дуисбург се срамува заради случилото се. Германският президент Кристиан Вулф призова за пълно разследване на трагедията.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани по време на парада. Германските власти предоставят следните телефони за контакт: Телефони за връзка с полицията – 0049 203 280 0, специално отделение за издирване на граждани – 0049 203 280 41 20, Гореща линия: 0049 203 94 000. Телефони в спешно отделение на болницата Johanniter Krankenhaus – 0049 20 35 08-00, и 020 65 97 0, откъдето може да се получи информация срещу името на приетия пациент, ако е транспортиран там и е имал документ за самоличност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *