19/04/2024

Повечето от американците разлюбиха Барак Обама

Барак Обама

Близо 60 процента от американските гласоподаватели нямат доверие на  Барак Обама, сочи допитване на вестник „Вашингтон пост“, цитирано от БТА.

Това е обрат в нагласите на избирателите спрямо началото на мандата на Обама преди 18 месеца, когато близо 60 процента изразиха доверие в решенията му.

На въпрос колко доверие имат на Обама да вземе правилните решения за бъдещето на САЩ 58 процента от анкетираните отговарят „само донякъде“ или „никакво“. Още по-малко доверие имат американците на конгресмените си четири месеца преди парламентарните избори през ноември. 68 процента нямат доверие на демократите в Конгреса, а 72 процента нямат доверие на републиканците, сочи публикуваното днес допитване на „Вашингтон пост“ и „Ей Би Си нюз“.

Рейтингът на Обама най-вероятно е пострадал от проблеми в жилищния сектор, твърде бавното покачване на равнището на заетостта и други икономически проблеми, отбелязва вестникът.

Едва 43 процента от американците, включително една трета от демократите, одобряват начина, по който Обама се справя с икономическите проблеми, а 54 процента не го одобряват.

В допитването се забелязва и силно негативна нагласа към сегашните конгресмени – 62 процента от анкетираните заявяват, че не са склонни да подкрепят сегашния си представител в Конгреса. На 2 ноември американците ще гласуват за кандидати за всички 435 места в Камарата на представителите и 36 от стоте места в Сената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *