29/03/2024

Най-сетне: Затапиха чудовищния теч на петрол в Мексиканския залив

BP успя напълно да спре изтичането на петрол в в Мексиканския залив за пръв път от месец април насам, предадоха световните агенции. Компанията успешно е затворила всички клапани на новата фуния, която беше поставена, за да спре теча от повредения петролен кладенец, съобщи вицепрезидентът на BP Кент Уелс.

Това бе потвърдено и разпространените кадри от камерите, поставени на ключови точки на мястото на аварията. Днешното постижение е ключов момент от тримесечните усилия на компанията да овладее едно от най-тежките екологични бедствия в историята на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от Дневник.

Макар и да не решава окончателно проблема, този вариант беше единственият, който даде възможност да се спре изтичането на петрол в океана от аварията в края на април насам. Сега предстои период на изчакване, който трябва да покаже дали клапаните ще издържат, без да възникнат нови течове в други части на инсталацията.

Инженери ще наблюдават показателите на налягането за период до 48 часа. Тестът трябва да позволи да се установи дали поставената в понеделник гигантска фуния върху мястото на теча може да влезе в действие.

BP се опитва от три месеца да спре изтичането на петрол в океана от взривилия се петролен кладенец. Петролният разлив причини най-тежката екологична катастрофа по южното крайбрежие на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *