20/04/2024

Ла Фурия грабна футболната купа! Испания ликува!

Испания триумфира с купата, снимка на Ройтерс

Испания е страна номер едно в световния футбол! Ла Фурия доказа невероятната си доминация в последните години, след като на финала на 19-то Световно първенство се наложиха над Холандия с 1:0.

Това е първа титла за Испания, в първия финал на Мондиал! Преди две години тимът завоюва и европейския връх, и така в момента е абсолютен футболен шампион!

Момчетата на Висенте Дел Боске изчакаха невероятно търпеливо своя миг на щастие, и след продължения победиха с едно-единствено попадение в 116-та минута, коментира Дарик.  Андрес Иниеста се оказа щастливият джокер, който отбеляза гола на победата и триумфа.

Именно уникалното търпение се оказа най-силният коз на Испания, след като тимът спечели всичките си елиминационни мачове с по 1:0, но владееше топката в уникални проценти и осъществяваше максимално много точни подавания. Във финал с много различни възможни развръзки, това като че ли се оказа ключът към така мечтаната години наред първа историческа световна титла!

Холандия може да се сърди само на себе си за невероятните пропуски пред Икер Касияс, които, макар и не много на брой, бяха твърде чисти, за да бъдат пропилени. „Лалетата“ имат вече три финала зад гърба си, но за тяхно нещастие, всичките загубени.

Финалът на „Сокър Сити“ в Йоханесбург се игра много, много предпазливо, и през първото полувреме опитите да се превземе противниковата врата бяха съсредоточени най-вече в далечни удари.

Най-куриозната ситуация се случи в 33-та минута, когато безобидно хвърляне можеше да окаже лоша шега на Испания. Холандия опита да върне спортсменски топката от тъч към Касияс. Вратарят обаче бе излязъл напред, и само с последно разтягане успя да изкара в корнер топката, преди да влети в мрежата му. Серхио Рамос имаше две добри възможности да се разпише с глава, по една в двете полувремена, но и в двете стреля над напречната греда.

След почивката двата състава опитаха да „подострят“ своите атаки, и в 58-та минута Джони Хейтинга бе задържан от Серхио Рамос, но реферът Хауърд Уеб прецени, че няма дузпа. Четири-пет минути по-късно дойде най-непростимият пропуск за всичките 120 минути на финала, и бе дело на Ариен Робен.

Жерар Пике пропусна един пас към Робен, и той излезе очи в очи с Касияс, но ударът му от 12-13 метра бе отразен с крак от вратаря! В 83-та минута отново Робен имаше шанс да донесе триумфа на Холандия, след като надбяга Пуйол, и не бе спрян от Пике, но Касияс го изпревари и улови в последния момент.

Така дойдоха съвсем логично и продълженията, след като нито един от двата финалиста не успя да окаже надмощие. В първите 15 минути добавено време резервата за Испания Фабрегас „върна жеста“ и пропусна сам срещу Стекеленбург, след като бе изведен чудесно, стреля, но вратарят изби. Малко по-късно Йорис Матайсен надскочи Серхио Рамос в наказателното поле на испанците, но ударът му с глава мина над гредата.

Купът жълти картони, получени рано-рано от холандски играчи, се оказа фатален във второто продължение. В 109-та минута Джони Хейтинга бе изгонен за второ официално предупреждение, и остави своите да държат фронта и да се надяват на дузпи до последната секунда. До там обаче не се стигна, и Испания усети своя момент, за да нанесе финалния смъртоносен удар.

Това се случи в 116-та минута след прекрасен пас на Сеск Фабрегас, който изведе Андрес Иниеста зад гърба на защитата, и от 12-13 метра полузащитникът реализира гола на титлата, гола, хвърлил в екстаз цяла Испания. Холандците имаха претенции, че Иниеста е бил в засада, но всички повторения показаха, че такава няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *