19/04/2024

Гамизов: Срещу рушвет от 5 милиона евро гонят Семерджиев от ДКЕВР

Ръководителят на Гражданска лига на България Стефан Гамизов съобщи, че тази седмица ще внесе във прокуратурата сигнал за изчезнали преди повече от 10 години огромни количества газ от газохранилището в Чирен, съобщи ПРО.БГ. Гамизов каза още, че „в някой хотел във Виена  се договарят рушветите с „Газпром“.

Ще се договорят и сега и ще се сдобием с поредния договор за газ. Докато не се разчисти тази политическа класа на прехода – едните се наричат леви, а другите десни – няма да се оправим скоро“, допълни лидерът на Гражданска лига.

През 97-98 г. от газохранилището в Чирен са изчезнали количества за 180 млн. лева. Това е тежко престъпление с давност 20 години. От там се надявам Васил Филипов да стане клиент на прокуратурата. Той може и да не е виновен и да не е разбрал за изчезналите количества. Продадена е от химическите предприятия, които тогава са били свързани с тогавашната власт – тогавашните десни олигарси. Но те не са единствените, просто казвам, че са едни от тези, които са бъркали в кацата“, обясни Стефан Гамизов.

Той прогнозира още, че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев ще бъде сменен в скоро време. „Уволнението на Семерджиев струва 5 милиона евро. При намаляването на състава на Комисията до седмици, той ще бъде отстранен заради случващото се с ЕРП-тата. Аз знам кой предлага тези пари, но това са недоказуеми неща в България и ако сега ви кажа имената, аз ще стана клиент на прокуратурата“, обясни Стефан Гамизов.

„Булгаргаз“ много  хубаво разиграват театри“, продължи анализаторът. „Да, те наистина нямат пари, заради безумното споразумение на Румен Овчаров със секретните елементи. България имаше много варианти, но тя отказа да го направи. Можеше да се направи терминал за втечнен газ в Гърция, можеше да се пусне резервна тръба и до нас да стига холандски газ, например. Тъй като левите са по-близки с руснаците, техните връзки са по-трудни за разкриване. Докато при десните е по-трудно и затова именно при тях лъснаха липсващите 180 милиона лева от Чирен“.

Според Стефан Гамизов, Русия прави политика по следния начин: „Руснаците залагат 2-3 или 4 проекта, 2 от които не са им особено важни. И като им откажат, започват да натискат: „много ни е важно, защо така направихте“ и дават в замяна друг проект“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *